Зима

Зима
Пролет

4 декември 2016 г.

Бясното куче Матис, или кой е новият военен министър на САЩ?

Доналд Тръмп направи най-впечатляващия си избор за военен министър. 

 
Пенсионираният генерал с четири звезди от Морската Пехота Джеймс Матис е всички друго, но не е нито мекотело, нито фатмак, нито фуражка, както биха се изразили родните специалисти. 

Притежаващ повече от 7000 произведения в личната си библиотека, смятащ, че е забавно да се стреля по „някои хора“ (вижте видеото по-долу), Матис е икона на съвременното военно дело в Съединените щати. Заради факта, че въпреки 66-те си години не е сключвал брак, по-малко популярният му прякор е „боецът монах“. Точно заради уединения си личен живот Матис всяка Коледа отменя някой от дежурните в неговата част, така че поне подчиненият му да се прибере при семейството си. 

Това, което го прави най-популярен  обаче е страстта му да се бие, или да командва войски в бой. Заради нея е известен като „бясното куче“, а милиони се радват на цветистите му фрази.

Ето и по-известните му фрази, с които е добил популярност отвъд света на военните:

„Отиваш в Афганистан и виждаш мъже, които бият жените си с години, защото не покривали лицето си. Такива хора нямат нищо мъжко в себе си и е истинско забавление да стреляш по тях“

„Първият път, когато убиеш човек не е незначително събитие. Но това означава, че има задници, които просто трябва да бъдат застреляни“

„Има ловци, има и жертви. С вашата дисциплина, с вашето коварство, с вашето подчинение и мнителност, вие ще решите дали сте ловец, или жертва. Наистина е много забавно“

„Идвам с мир. Не водя артилерия със себе си. Но ви уверявам със сълзи в очите си, ако се еб..ате с мен, ще ви избия всичките“.

„Бъди възпитан, дръж се професионално, но имай план как да убиеш всички, които срещнеш“

„Пауърпойнт ни прави тъпи“

„Използвай мозъка си, преди да използваш оръжието си“


Безспорно това е човек, който първо умее да планира стратегия, който цени живота на войниците си, и който е готов да ги пожертва, когато държавата му се нуждае от това. Пита се, колко ограничен трябва да е мозъкът ти, за да отричаш полезността на такива хора, с подмятания, че са прости изпълнители и не стават за нищо.

Последното добива смисъл единствено в контекста на родните вайкания, че генерал беше избран за президент на България. Вярно е, че той може да се окаже и плод на една епоха, която създаваше предимно мълчаливи службогонци, надяващи се никога да не влязат в бой. Това обаче предстои да се провери. А преди Радев да се изправи пред поне едно изпитание, можем да си спомним, че е завършил и американска военна академия. А от там излизат истински воини и стратези. 


И Джеймс Матис показва точно това, а Съединените щати не са изостанала държава, за да се оспорват качествата на най-висшите й ръководители. Или поне на тези, които не се избират пряко от хората.



Стефан Антонов,  Na-stenata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар