Зима

Зима
Пролет

19 декември 2016 г.

Убиха руския посланик в Турция

Въоръжен мъж е стрелял в гръб срещу посланика при откриването на изложба

В Анкара беше застрелян посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов.

Първоначално беше съобщено, че посланикът е прострелян и е откаран в болница. По-късно руското външно министерство съобщи, че посланик Карлов е починал.

Инцидентът е станал на откриването на фотоизложба. Въоръжен човек е нахлул в помещението на Галерията за съвременно изкуство в Анкара, където се откривала изложбата, съобщава Dnes.bg.

Според очевидци въоръженият човек е стрелял в гръб срещу посланика, докато той произнасял речта си. След изстрелите посланикът е паднал.

Нападателят на руския посланик крещял: "Алепо" и "отмъщение". Нападателят е говорил на и на турски, и на арабски и свидетели казват, че думите му били " Аз няма да изляза жив оттук, не ме доближавайте!". "Ние умираме в Алепо, вие умирате тук !"

Още трима души са били ранени при стрелбата срещу руския посланик в Анкара според турската телевизия Ен Ти Ви.

Турските специални части са обкръжили сградата. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е пристигнал на мястото и е влязъл в сградата.

Според репортер на Си Ен Ен Тюрк нападателят е влязъл в сградата, показвайки документ, че е полицай. Има и твърдения, че нападателят е охранител на посланика.

Снимка, качена в Тwitter, показва мъж в черен костюм, държащ с пистолет, който стои близо до подиум в галерията. Четирима души, включително лице, което изглежда е посланикът, лежат на пода, предаде Ройтерс.

Нападателят е бил "неутрализиран" от силите за сигурност.

Терористът е на 20-25 години, според изданието Milli Gazete. Турските медии цитират руски източници, според които убиецът е радикален ислямист.

Карлов встъпи в длъжност през 2013 г.

Кремъл проверява информациите за стрелбата срещу руския посланик в Турция, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Президентът е информиран, проверяваме информацията", каза Песков.

Президентът Путин планира да изслуша доклад на руския външен министър и на ръководителите на специалните служби за случилото се, добави говорителят.

Охраната на руското посолство в Анкара бе подсилена след нападението срещу посланика.



Няма коментари:

Публикуване на коментар