Зима

Зима
Пролет

29 декември 2016 г.

Лотарийните билетчета ли са последната надежда за нормален живот?

Едва ли има друга държава в света с пенсионна система, която да осигурява пенсия под официалния праг на бедност.
 
В България 1 250 000 българи получават под 314 лв, които държавата е изчислила, че са абсолютния минимум за съществуване.
 

В същото време, Васил Божков и Лафка продават надежда и имат все повече купувачи.
Българинът отдавна е спрял да се надява, че с честен труд би могъл да изкара достатъчно пари. У нас сме наясно, че работата може да ти докарва доходи за съществуване, но не и за развитие и осъществяване на мечти.
 

Все повече българи търкат картончета и в тях им е последната надежда, за да се сдобият някога със собствен дом или пък да осъществят нещо, което е съвсем нормално в останалите европейски държави.
 

Не се замислят дори колко пари, събрани от техните данъци потъват в администрация, безмислени харчове и бездънната каца, наречена НЗОК, която не ти осигурява почти нищо.
 

Опитайте да се оперирате без да платите за избор на екип, ако не ми вярвате.
 

От 01.01.2017г. за самоосигуряващите се лица осигуровките се вдигат с 15 лв.
 

Ще кажете, че не е чак толкова много, но пък ако знаете какво ще получите ако цял живот сте се осигурявали като самоосигуряващо се лице ще ахнете.Ще получите минималната пенсия за страната.
 

В същото време на чиновниците не се удържат осигуровки.Те си получават заплатите само след удържан ДДФЛ.Ние им ги плащаме.
 

Ние, които работим за себе си и даваме хляб на други, или тези други, които работят при нас и плащат ипотека, гледат две деца и възрастни родители в повечето случаи.
 

Ние, нечиновниците не ползваме болнични, защото не ни е изгодно, но за чиновниците това винаги е опция да си съберат повечко почивни дни, като между Коледа и Нова година например.
 

В Коституцията на РБ е записано, че имаме равни права и задължения, но са пропуснали да запишат чиновниците като изключение.
 

Странно защо нито една партия не се сеща, че на чиновниците могат да се намалят заплатите, като започнат да им удържат осигуровки за сметка на лицето, както на всеки от нас и с тези пари да увеличат пенсиите?! Още повече, че в изминаващата си година средната заплата в обществения сектор бе по-голяма от тази в частния, което не е нормално за пазарна икономика.
 

Никой не ни е питал нас - нечиновниците дали сме съгласни да плащаме даже и за персоналната пенсия в Универсален фонд по лична партида на чиновника от собствения си джоб.
 

От януари осигуровките скачат с 1%, но само нечиновниците ще го усетят по джоба си!

Стела Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар