Зима

Зима
Пролет

29 декември 2016 г.

Скандал! Лукарски стреля по снимка на Румен Радев

Лукарски, кой лекар те прегледа, за да носиш оръжие!
 
Недопустима гавра с генерал Румен Радев по време на лов се разиграла в околностите на София точно в деня за размисъл преди балотажа на президентските избори, пише в най-новия си брой в. „Галерия“. 

Публикуваме материала и коментар от журналиста Иво Димитров.

Инициатор на срамната сценка бил икономическият министър от кабината „Борисов 2“ и шеф на СДС Божидар Лукарски. В събота, на 12 ноември, той излязъл с приятели ловци на слука за диви прасета. До обяд авджиите не успели да ударят нищо и спрели да починат и похапнат. Започнала да се спуска мъгла и ръководството на  дружинката прекратило лова. Лукарски предложил на неговите хора да изпробват мерника си и обявил, че си носят мишени. Оказало се, че това били снимки от предизборните плакати на кандидат-президента генерал Румен Радев.

А на другия ден бил вторият тур на изборите. Пръв по портрета на кандидат-президента започнал да стреля Лукарски, а след него и мъжете от неговата групичка. Лидерът на СДС гърмял с особено удоволствие. В канонадата участвали само хората от неговата група. Първоначално гърмели с личните си пистолети, а след това и с ловните си карабини. Главата на въздушния ас била раздробена на дупки. Има попадения в челото и окото. Никой от останалите ловци извън компанията на Лукарски не е участвал в позорната сценка. 


Ген. Румен Радев вече е официално избран от народа за президент на България. В случай че прокуратурата реши да възбуди досъдебно производство във връзка с невероятния скандал, „Галерия“ е готова да предостави конкретни данни за инцидента. Още повече че гилзите се пазят и по тях много лесно може да се установи от чия карабина са изстреляни. А има и свидетели.
 
Иво Димитров: Лукарски, кой лекар те прегледа, за да носиш оръжие!

Божидар Лукарски стрелял по плакат с образа на бъдещия президент Румен Радев със законното си оръжие. Уточнявам, че става дума не за джихадист, а за министъра на икономиката ни. Министър Лукарски е направил гаврата в деня за размисъл преди втория тур от надпреварата за „Дондуков“ 2 след обявяването края на ловен излет. Пред изумените погледи на нормалните ловци и за радост на развеселените си съучастници.

Подобно посегателство над личността е позорно. Не само за министъра на икономиката в оставка, а за българската демокрация като цяло. Едно от условията да получиш разрешение за носене на оръжие, независимо дали ловно или бойно, е да преминеш преглед при психиатър. Не се съмняваме, че и Лукарски е изпълнил това, както и не се съмняваме в доброто му психично здраве. Затова днес е по-важно отвсякога да се знае името на лекаря, който е установил, че г-н министърът е в състояние да владее чувствата и емоциите си, за да може да носи оръжие.

По силата на българското законодателство отнемането на оръжие става само при много тежки случаи, когато имаме отнет живот или посегателство върху живота на друг човек. Ситуации като нашата най-много могат да доведат до наказание с лишаване от лов до две години. Това пък ни навежда на мисълта дали законите са достатъчно строги и справедливи и дали не трябва незабавно да бъдат променени, за да се отнема оръжието на хора като Лукарски.

На 12 ноември лидерът на СДС е стрелял по портрета на Румен Радев. Бил е трезвен, твърдят пред „Галерия“ свидетели на скандалната случка. Това означава ли, че след 21 януари, когато генералът официално ще е и следващият законен президент на България, Националната служба за охрана (НСО) трябва да е особено бдителна дали Лукарски не се намира в опасна близост до държавния ни глава.

Как би изтълкувал такова поведение главният прокурор Сотир Цацаров и смята ли, че то представлява състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс? Ако прокуратурата реши да се самосезира и да възбуди досъдебно производство, „Галерия“ е готова да предостави конкретни данни за инцидента. Още повече че гилзите се пазят и по тях много лесно може да се установи от чия карабина са изстреляни. А и има свидетели на срамната сцена.

Божидар Лукарски безспорно не е джихадист, според лекарите е психически здрав, бил е трезвен, когато е целил предизборния плакат на генерал Румен Радев. Какво излиза тогава, че е особено опасен човек, особено когато има оръжие в ръцете си. От тук нататък думата имат прокуратурата, съдебната система, министър-председателят в оставка, съпартийците и избирателите на Лукарски.

И накрая нещо под черта. Любопитно ми е дали Лукарски знае  какво означава втората дума от абревиатурата на СДС - партията, чийто председател е. И друго – дава ли си сметка какви са причините от първа политическа сила СДС да се превърне в бутикова клиентелистка партия, смачкала мечтите на милиони. Защото демокрацията не е само политическа, а и морална категория. Демокрацията е състояние на духа и предполага уважение към всяка личност, независимо от политическите й пристрастия и обществените й позиции. 


Ако Лукарски има някакви натрупвания на втория етаж, ще си даде сметка, че отдавна потенциалът му е разкрит като министърът на икономиката, макар и вече в оставка. 

А злополучният ловен излет на 12 ноември го е отстрелял окончателно от политическия живот на страната.   
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар