Зима

Зима
Пролет

3 декември 2016 г.

Следващият път, когато стана шейх…

Нерде Камерън, нерде Камерун. Гъзария в мутренски стил на гърба на едно дрипаво население...
 
„Обещавам, когато следващият път стана премиер, ще поръчам в Русия една Лада „Нива“, да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. Ще говоря с президента Путин, за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва.“

Така премиерът Бойко Борисов коментира случая с луксозните джипове „Тойота Секвоя“, купени миналият декември от три държавни горски предприятия и впоследствие прехвърлени на НСО за кортежа на самия Борисов.

Когато преди година сайтът Offnews раздуха вестта за поръчките за високопроходими коли за по 160 хиляди на горските предприятия, земеделският министър Десислава Танева и заместникът ѝ Георги Костов бяха втурнати в сутрешните блокове да обясняват, че това били возила за луксозен ловен туризъм. Обяснението повдигна веждите на хората и потъна в забвение. До днес, когато bTV разкри, че е било лъжа.

И трите горски предприятия (в Сливен, Смолян и Балгоевград), напазаруваха идентичните луксозни джипове от една и съща фирма – „Кале Ауто“, на съученика и приятел от детство на министър Танева Калоян Ганчев. Четвъртото предприятие, пуснало същата поръчка – в Габрово, я е спряло (то е правило такава поръчка по-рано и има твърдения, че тъкмо от нея е дошъл джипът „Тойота Секвоя“, управляван лично от Бойко Борисов още през първия му мандат).

След като излезе новината, Борисов е наредил на НСО да върне на горските предприятия луксозните возила. Макар вече да е очевидно кой е шейхът ловджия, за когото бяха купени. (Показателно, впрочем, за степента на едноличен контрол на Борисов над обществените поръчки на институциите.)

И се показа обиден от медийния интерес към ВИП покупката, изтъквайки, че с един от тези джипове возил британския експремиер Дейвид Камерън по границата, благодарение на която разходка Камерън ни прати 40 джипа (!). Ами в такъв случай нищо чудно, че Камерън ни е пратил „Land Rover“-и – трошки, както се оплака гранична полиция, която хвърля камара пари да ги ремонтира. Виждайки българския си колега в скъпо японско возило, произвеждано изключително за американския пазар, може да е е преценил, че страната ни очевидно не е във въпиюща нужда.

После Борисов додаде, че и Орбан бил возил във въпросните джипове към границата, след което „благодарение на него и Вишеградската четворка в Братислава, само България целево, извън всякакви бюджети получи 320 милиона лева, без да ги има никъде“ (Брюксел отпусна 160 милиона евро за границата). С които по думите му ще се купят още 470 нови джипа. Еха!

Интересно, щом смята, както твърди, че няма нищо нередно той и кортежът му да се возят в тези скъпи коли и те не са просто прищявка, защо впрегна горски от цялата страна да му ги купуват, маскирани като ловни джипове? (Подобен изблик на накърнени чувства имаше и когато медиите му потърсиха сметка за онзи полет с хеликоптер до Разград за мач и откриването на трибуна „Моци“.)

Изглежда Борисов се свени да разхожда Камерън и други „приятели“ в каква да е бронирана кола, еле пък „Лада Нива“ (а в антракта между двата си премиерски мандата беше разходил едни журналисти от „Труд“ край Банкя в една такава руска машина). Той смята за „унизително“ да качва гостите си в нещо по-семпло от „Секвоя“.

За един бизнесмен е разбираемо да поддържа лъскав автопарк – за престиж. Така още преди да те видят, потенциалните ти бизнеспартньори ще имат на ум, че си богат. За един политик е израз на разточителна парвенющина, характерна за централноазиатски, африкански, евразийски лидери и ръководители на други тоталитарни общества – и за премиера на най-бедната европейска държава.

Нерде Камерън, нерде Камерун. Гъзария в мутренски стил на гърба на едно дрипаво население. Но едва ли има изненадани – знаем откъде Борисов е черпил светогледа си.



Аврам Милевски,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар