Зима

Зима
Пролет

6 декември 2016 г.

Повече ограда – повече милиони за трафикантите

Когато във вътрешността на България и на изходите към Сърбия и Румъния се залавят над два пъти повече нелегални мигранти, отколкото на „входа“, то значи, че трафикантите се отчитат на правилното място.
 
Всяко предложение за още безполезни огради за милиони държавна пара, означава още милиони в банковите сметки на трафиканти и за корумпиране на политици и служители по границата, както и в джобовете на възложителите на поръчките.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, чийто политически произход е от Патриотичното семейство на ВМРО, НФСБ и „Атака“, обяви, че ще се наложи да строим и ограда към Гърция. Защото „нямаме избор при тази геополитическа ситуация“.

От екрана на bTV днес Джамбазки изплиска сутрешното кафе на мнозина българи, сеейки съмнения, че бунтовете в Харманли са дирижирани от „турска ръка“. „Ето го резултатът – Харманли е политиката на Меркел, тя е провал!“ Впрочем, преди това премиерът в оставка Бойко Борисов натори почвата, върху която да покълнат тия семена на омразата.

Хайде да последваме Джамбазки в (анти)утопията му. Вдигаме ограда и по границата с Гърция. Така влизането на нелегални мигранти в страната се канализира през няколко кози пътеки и смени на ГКПП-ата.

За трафикантите даже е по-добре да има ограда. Така те отсега могат да планират финансовите потоци за година напред.

Известно е на всеки, обикалял по южните граници на България, релефът е такъв, че има места, където ограда просто няма как да има.

Както стана известно от отговор на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в парламента, близо четвърт милиард лева са похарчени за охрана на границата между България и Турция в последните три години. За строителство и заплати и командировъчни на полицаи и военни. И натискът не е спрян – освен тези, които нямат с какво да платят на трафикантите.

Дори и цялата армия да разгърнат по сухоземните граници, трафикантите все ще намерят начин. Я колко пристанища, които не са пристанища има по Черноморието. Нищо не пречи да ги стоварват на частния порт на Доган до база Росенец, а защо не и през самата база – без друго оттам митническите постове отдавна се изнесоха.



Николай Божков,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар