Зима

Зима
Пролет

15 декември 2016 г.

Брюксел отказва да наложи визи за американците

ЕК: Туризмът ни е по-важен от US визите за българи

Европейската комисия обяви, че няма да предложи въвеждането на временни визи на американците, които искат да посетят ЕС, като ответна мярка срещу отказа на Вашингтон да премахне ограниченията за българи, румънци, поляци, хървати и кипърци.

"Разберете, не става въпрос само да приемем решение, а да отчитаме негативните последици от него", заяви еврокомисарят за вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос в Европейския парламент в Страсбург късно в сряда вечер.

Той съобщи, че ако Брюксел предприеме действия срещу американците, както го задължава европейското право, това ще доведе незабавно до налагане на визов режим за всички европейски граждани.

"Ще е трудно да обясним на милионите европейски граждани, които ежегодно пътуват до САЩ, че действията на ЕС са били оправдани", посочи еврокомисарят.

Той заяви, че връщането на визите ще доведе до намаляване на американските туристи в Европа с 22% и загуби за европейската икономика от 6,8 милиарда евро годишно. 140 000 души, заети в туризма, ще загубят работата си. От това най-много ще пострадат Италия, Испания, Франция, Германия и Полша, добави Аврамопулос.

Еврокомисарят обясни на депутатите, че последните разговори с Вашингтон не са показали никакъв напредък и обеща въпросът да бъде поставен и пред новата администрация на Доналд Тръмп, веднага, след като той встъпи в длъжност. Тъй като никоя от 5-те държави, които още имат визов режим със САЩ, не изпълнява изискванията за процента на отказите, облекчаването на режима ще зависи от волята на американския Конгрес, съобщава Dnes.bg.

Дебатът в Страсбург беше предизвикан от устен въпрос от парламентарната комисия за гражданските свободи и вътрешните работи. Нейният председател Клод Мораес обясни, че Европейската комисия е била задължена да предложи временните визи още на 12 април, но не го е направила, а е използвала процедура, за да отложи решението си. То е било отложено повторно на 7 юни. Неговият колега Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви в залата, че следващата американска администрация ще влоши още повече проблема с отпадането на визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър, и затова въпросът не бива да се отлага. Той заплаши Европейската комисия, че парламентът ще я даде под съд за неспазване на задължението ѝ да съблюдава европейското законодателство.

По време на дебата се изказаха и 4-ма български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС. Социалистите и ГЕРБ си отправиха взаимни критики за неглижиране на проблема.

Според европейското право от 1 януари 2014 г. в ЕС действа механизъм за реципрочност, чрез който се цели да се гарантира, че гражданите са обект на еднакви условия, когато пътуват до държави, които не са част от Съюза, като гражданите на съответните държави. По силата на механизма София информира Брюксел на 12 април 2014 г., че този режим не се спазва по отношение на САЩ и Канада. Еврокомисията имаше една година да реши въпроса и след като неуспя, трябваше да предложи въвеждане на 2-годишни визи за американци и канадци, пътуващи за ЕС.

Въпросът с Канада отпадна след подписването на търговското споразумение СЕТА. България и Румъния се съгласиха то да бъде прието, след като Отава обеща да въведе от 1 декември 2017 г. безвизов режим, а за притежателите на американски визи или за хората, които са посещавали Канада през последните 10 г. – от 1 май.



Няма коментари:

Публикуване на коментар