Зима

Зима
Пролет

21 декември 2016 г.

Сценаристите на "Шоуто на Слави" представиха карти на районите при мажоритарна система

231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2016/12/21/kartata-na-slavi-231-deputati-ot-bg-3-ot-turciia-1-ot-angliia.326341
231 депутати от България, 3 от Турция, 1 от Англия...
 
Карта на България, разделена на 231 едномандатни избирателни района, занесе в парламента екипът на Слави Трифонов. 

Заедно с нея хората на шоумена внесоха и карта на света, разделена на девет едномандатни избирателни района.

Двете карти представляват районирането на 240 мандата, нужно, за да бъде прието мажоритарното гласуване в два тура за депутати. Това е един от въпросите, по които Слави и Инициативният комитет за свикване на референдум питаха българите през ноември. Въвеждането на мажоритарния вот получи огромна подкрепа в допитването.

Преди месец омбудсманът Мая Манолова предложи на парламента проект за промени в Изборния кодекс, с които да се отговори на вота в референдума. Преди седмица независимият депутат Георги Кадиев внесе промените в деловодството и те трябва да бъдат разгледани от депутатите.

Картите с районирането, донесени в парламента от екипа на Слави, са приложение към промените, внесени от Манолова. Те са изработени от екип от Математическия факултет на СУ - доц. Митев, проф. Янев, а в чужбина - от проф. Гаврилов, Стефан Манов.

От деветте района в света, в които сънародниците ни ще излъчат девет депутати в българския парламент, три ще са в Турция - 238, 239 и 240 едномандатен избирателен район.

Според картата на Слави Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург ще излъчат депутат от 232 едномандатен избирателен район, обясни Тошко Хаджитодоров.

Германия, Австрия, Скандинавсите страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финладндия, ще излъчат депутат от 233 район.

Испания, Португалия и Северна Африка - един депутат от 234 район. Още един ще бъде излъчен от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия изток, които ще са в 235 избирателен район. Свой депутат в българския парламент ще имат българите от Великобритания и Ирландия, обединени в 236 избирателен район. 237 район ще са Северна, Централна, Южна Америка, Австралия и Океания, Източна и Югоизточна Азия, Централна и Южна Африка.

На въпрос редно ли е една трета от депутатите от чужбина да са от Турция, Хаджитодоров отвърна, че голяма част от българските граждани са регистрирани там и това е факт.

Сценаристът на Слави обясни, че според районирането във всеки от 231-те района в България ще гласуват около 30 000 души. София ще е разделена на 49 района, което означава, че ще излъчи 49 депутата. Районирането е съобразено с последното преброяване и с гласуването по време на последните два национални избора, каза Хаджитодоров.

Той беше категоричен, че депутатите имат достатъчно време, за да приемат промените в Изборния кодекс, с които да въведат мажоритарното гласуване.

"Депутатите могат да намерят време за приемането, те са на работа след ваканцията, имат достатъчно време", каза той.

Сценаристът припомни, че последния път парламентът промени Изборния кодекс два дни преди изборите. "Могат да работят и денонощно, ако искат. Както вие можете да работите през нощта, така и те могат да работят колкото трябва", каза още той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар