Зима

Зима
Пролет

21 декември 2016 г.

Убиецът на руския посланик в Анкара бил част от охраната на Реджеп Ердоган

Фронт "Фатах ал Шам" е поел отговорност за покушението срещу Андрей Карлов

Младият турски полицай, който уби посланика на Русия в Анкара Андрей Карлов, е бил част от охраната на турския президент Реджеп Тайип Ердоган осем пъти след неуспешния преврат на 15 юли, съобщава "Франс прес".

22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ изстреля 9 куршума в посланик Андрей Карлов в художествена галерия в понеделник вечерта, малко след което беше убит от турската полиция.

Алтънташ, който е работел в полицейските сили за борба с безредиците в Анкара в продължение на около 2 години и половина, е бил "наряд" на осем събития, на които е присъствал Ердоган от юли насам, пише в. "Хюриет".

На подобни събития той е бил част от втората вълна от охраната на Ердоган след личните телохранители на президента, пише журналистът от "Хюриет" Абдулкадир Селви, който е известен с контактите си в управляващите кръгове.

Междувременно Фронт "Фатах ал Шам" (преименувания Фронт "Ал Нусра") е поел отговорност за покушението срещу руския посланик Андрей Карлов в Анкара, съобщават руски медии.

Терористичната групировка е поела отговорност с писмо, което се появи в интернет.


Президентът на Русия Владимир Путин е наградил посмъртно убития руски посланик в Турция Андрей Карлов със званието „Герой на Русия", предава ТАСС.
 

„За проявената доблест и мъжество на поста на извънреден и пълномощен посланик на Русия в Турция, за големия принос при реализирането на външнополитическия курс на Руската Федерация Андрей Генадиевич Карлов е награден със званието „Герой на Руската Федерация" посмъртно", се отбеляза в указа, подписан от държавния глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар