Зима

Зима
Пролет

7 декември 2016 г.

Някой лъже ли, или е най-обикновен компромат?

В последните няколко дни набира сила абсолютно измислен скандал - Корнелия Нинова-Леонид Решетников.
 
А дали е скандал или активно мероприятие, замислено от някого и проведено в действие основно от един журналист с подходящите „демократични, свободни и независими медии" в България, ще видим впоследствие.
 

От къде тръгва всичко - от простичкия и банален въпрос: Съгласувана ли е предварително кандидатурата на ген. Радев от ръководството на БСП (разбирай К. Нинова) за президент с Москва?

Това е въпросът на въпросите, с които в едно предаване по ТВ+ от месец се опитват да втълпят на „неукия и прост" български народ, че всичко важно в БСП се съгласува с Москва и по един или друг начин се ръководи от Москва и едва ли не лично от Путин. Не можем със сигурност да твърдим в чия глава се е родила идеята за интервю с Леонид Решетников, но попадението е почти гениално за поставените цели.

Скучно интервю, с обикновени въпроси, провокирани постоянно от водещия: кога ще се разпадне ЕС и НАТО според Москва, кои са страните, в които има недоволство или поне различна позиция от тази на Брюксел, провалена ли е либералната идея, какво е традиционалистическа позиция и т.н., за да се стигне до основния въпрос, дали К. Нинова се е виждала и съгласувала кандидатурата на ген. Радев с Леонид Решетников.

За какво става дума?
 

Водещият предварително знае, че Корнелия Нинова не се е виждала в Русия с Решетников. Знае също къде и кога са се виждали. Той разполага и с информация какво са си говорели, но му трябва ЛЕГАЛИЗАЦИЯ И ПОТВЪРЖДЕНИЕ от някой, думите на когото никой няма да оспори. А и за да запази основния си информатор, който или не може да използва, или няма да му повярват, или да го съхрани за по-късно (в случая основният не може да го ползва, а мнимия го разкрива по-късно). Л. Решетников е възможно най-големият авторитет, който може да му свърши работа (като четеш интервюто се чудиш за какво е дадено, та там Решетников не казва почти нищо, защо е това интервю).

ДА, АМА НЕ (7 мил. мишлета...)
 

Сценарият е стартиран. Съпоставяте информацията, какво казва К. Нинова в студиото на Панорама, и всичко си идва на местата. Следва поредица от предавания, на които вече е дадена свобода на фантазията за русофобията и пагубните последици за България от нея, че „простият български народ" не заслужава демокрацията от последните 25 години и не е дорасъл за демократичните ценности, които са му почти подарени, и тънката нишка, която се промъква навсякъде е, че затова е виновна само една партия.
 

Следва подаване на топката на А. Хикемян в сутрешния блок на бТВ, в интервю с Корнелия Нинова, подготвеният добре Антон пуска видео със сборни изказвания на Л. Решетников, където единственото изречение свързано с К. Нинова е, че той я е попитал кого ще издигнат за президент и тя е отговорила, че това ще е ген. Радев. Следват поредица от подобни въпроси с един и същ подтекст, на които Нинова поне три-четири пъти отговаря, че не е съгласуван с никого ген. Радев. Как може да го съгласува, след като с него се вижда през втората половина на август 2016 г., а ген. Радев е одобрен на 02.08.2016 г. с още шестима кандидати? На 08.08.2016 г. се уговарят с АБВ да предложат ген. Радев, на 17.08.2016 г. на закрито заседание е издигната кандидатурата на ген.Радев и т.н. „Какво да се съгласува, след като всички знаят кой е кандидатът?" - пита Нинова.

Следват поредица от подвеждащи въпроси на Хекимян, на един от който К. Нинова отговаря че, Решетников лъже, имайки предвид твърдението на Хикемян за „обсъждане" на кандидатурата на ген. Радев. Тя е права, като отговаря на въпроса на Хикемян, но в действителност на кого му пука? Сакралната дума „ЛЪЖЕ" е взета, изкарана е извън контекста и въртяна по определени медии докато постигне целта си. И така няма смисъл да цитираме Гьобелс, всичко се развива по сценарий.

На същия ден е включен и сайтът Faktor.bg, където е публикувано интервюто с Решетников, на следващия ден излиза нов коментар-анализ със заглавие: „Ако Решетников лъже, то Нинова признава, че Русия води хибридна война". Тук вече нашият герой в прав текст казва каква е целта. А явно тя е същата, както преди 25 години, цитат: „... след кризата около бившия президент Петър Младенов, който дълго време отричаше да е произнасял каквато и да е фраза, свързана с танкове, камо ли изречението „най-добре е да дойдат танковете", след професионален и неутрален анализ на записа, направен от Евгений Михайлов, се оказа, че фразата наистина е произнесена и Петър Младенов беше принуден да подаде оставка."

Щафетата е поета и от сайта „Медиапул", който препечатва основно factor.bg, но внася и своя дан в общия хор. Следват серия от въпроси от трибуната на парламента, от депутатката от ГЕРБ Цв. Караянчева, за зависимостта на ген. Радев от Москва и се стигна до там, че ДОСТ искат разследваща парламентарна комисия. Последва писмо на Л. Решетников до сайта Афера.бг (засега неизвестно защо до него), отново разговор с Решетников по телефона в ТВ+ за това къде е проведена срещата с К. Нинова, кой е участвал и какво са си говорили. Последваха коментари в почти всички медии, искане и от Методи Андреев за парламентарна комисия и т.н

Сега да се върнем на въпроса в началото:
 

Може ли една двадесет минутна среща на председателя на БСП и директора на РИСИ (публична фигура), която по-всяка вероятност е опознавателна (като всяка първа среща), да предизвика такъв огромен „интерес" и всички тези явно достатъчно мотивирани хора да раздухат такъв скандал, който отново да нагнети отношенията между България и Русия, и не се знае за сега с какви последици?
 

Защо се вменява вина на председателя на втората по-големина партия в България при среща с публични личности, къде, кога и за какво ще си говори на тази срещи? Защо не се интересуват от частните посещения на други наши лидери за повече от седмица в други страни, с кого се виждат, с кого се срещат и за какво си говорят?
 

Може ли представител на Русия, пък бил той и директорът на РИСИ, цяла седмица да не слиза от определени медии, всяка вечер дава интервю след интервю? Прави впечатление, че в интервютата няма идеи, няма идеология, няма политика, няма дори една новина. Но има обилни факти, за една двадесет минутна среща, поднасяни на час по лъжичка, за да се задържи вниманието на обществото, максимално дълго върху темата. И още нещо - на кого се дават две интервюта? На един от най-отявлените русофоби в България. Не си ли дава сметка човек като Л. Решетников, че думите му ще бъдат използвани срещу нормалното развитие на Българо-руските отношения?

Отговорът е:
 

Да, може. Добре замислена активна разработка, с добри и талантливи изпълнители, натрупали достатъчно опит през годините и добре мотивирани финансово, могат да я доведат до край.

А сега за целите.
 

Разбира се, ген. Р. Радев е една от тях - да му бъде втълпено да се отдалечен от Русия и БСП и да бъде максимално компрометиран пред Европа и Брюксел, а защо не и сплашен, да внимава занапред какво говори и на кой Господ се кланя. Иначе, варианта на Петър Младенов.
 

Втората е, разбира се, самата БСП и персонално нейният лидер Корнелия Нинова. Явно новата енергична и откровена фигура на председателя на БСП, към този момент успешен лидер, дразни и пречи на определени ретроградни сили в обществото. Съпоставяйки новата вълна от Америка, грешките на европейската администрация и съпротивата на западните общества да живеят по правилата на Брюксел, от една страна, и носителите на промяната в политическите процеси в България към настоящия момент в лицето на БСП и обединените патриоти от друга, явно не се харесва на хората седящи зад това активно мероприятие.
 

Третата, разбира се, са предстоящите парламентарни избори, четвърто - предстоящото, може би, нормализиране на отношенията с Русия и редица други. Скоро ще разберем.
 

Прави впечатление, че не успяха да вкарат новия президент Р. Радев в това активно мероприятие. Между впрочем последните седмици се опитаха няколко пъти, но той се държи адекватно, като Президент.
 

А за всички останали, които постоянно се питат какво е хибридна война и има ли тя почва у нас, ето част от нея, пълен стопроцентов компромат, реализиран добре, с международно участие, добри артисти (журналисти) и за съжаление все още продължава.
 

Накрая, за всички, които мислят като създателите и реализаторите на този компромат, е добре да напомним какво се случи между първия и втория тур на президентските избори и че всеки политик, които не разбира реалностите на новото време, се озовава в бъдеще там, където заслужава.

Леонид Решетников
 
ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар