Зима

Зима
Пролет

1 декември 2016 г.

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

За него гласуваха 57 от членовете на Общото събрание на Академията
 
Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН. 

За него гласуваха 57 от членовете на Общото събрание на Академията, а другият кандидат - чл.-кор. Николай Милошев, беше подкрепен от 27 души.

Акад. Юлиан Ревалски е директор на Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН от 2013 г., а през 2011-2012 г. е бил негов заместник-директор.

"Първите ми стъпки като председател на БАН ще са свързани с търсене на начини как в следващите години Академията ще увеличи значително финансирането си, но не само публичното финансиране от държавата, а и проектното финансиране, за което ние се грижим", заяви пред журналисти акад. Ревалски.

"Трябва да се подобри и поддръжката на инфраструктурата в БАН, която е уникална, но трябва и да се развива", каза още новият председател на Академията.

Новоизбраният председател на Академията каза, че му предстои да сформира свой екип, който да включва главен научен секретар, най-много трима заместници и научни секретари по направленията.

Трябва да се избере и Управителен съвет, за да може да заработи новото ръководство на БАН.

Акад. Ревалски заяви, че ще търси и връзка с бизнеса, тъй като световните тенденции са част от финансирането на науката да идва от бизнеса.

"В БАН има добри примери за приложни изследвания, като сред тях са институтите по металознание, по информационни и комуникационни технологии, и по полимери", отбеляза новият председател на Академията.

Той заяви, че ще работи и за връщането на младите учени в България, като това можело да стане чрез програма към МОН.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар