Зима

Зима
Пролет

14 януари 2017 г.

Борисов за министрите: Казвах им, бъдете отговорни и внимавайте какво правите, че има Видовден

Той посъветва останалите партии да са малко по-смирени и по-разумни в политическия диалог

"Винаги съм им казвал – мислете и работете с акъла си. Бъдете си отговорни и внимавайте какво правите, защото има Видовден." 


С тези думи в предаването „Панорама“ по БНТ премиерът в оставка Бойко Борисов коментира разследванията и повдигнатите обвинения срещу министри от двата му кабинета – Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Николай Ненчев и Петър Москов. Той уточни, че в едно министерство отговорността си я носи пряко и единствено само неговият титуляр, защото назначенията и сделките си ги върши само той. 

„Премиерът може да му разпореди, но той не е длъжен да го изпълни“, коментира Борисов и даде за пример, че дори и една чистачка не може да поиска да се назначи.

„Трябва да се отговаря за това, което си правил. За всеки, за който има сигнал се проверява. Аз заставам винаги на страната на правдата. Текат проверки, има съд в три инстанции, ще прецени накрая кой е виновен и кой не“, подчерта Борисов. Според него хората сега искат повече справедливост, но това вече е в ръцете именно на съдебната система.

„Аз никога не нападам пръв. Това ми е веруюто в живота. До момента сме имали много колегиални отношения“, каза премиерът за отношенията, които ще има с бъдещия президент Румен Радев. Според него той е победил честно, но сега има огромна отговорност. 


„Българите след десетина дена ще си дадем цялата държава в неговите ръце, всички решения ще зависят от него“, предупреди обаче Борисов. Премиерът подчерта, че му стиска палци и се надявал тази отговорност да не го смаже.

"Загубихме от достоен кандидат", направи той равносметка за президентските избори. И коментира, че летците ги харесвали всички и ако и ГЕРБ бил извадил например сегашният шеф на отбраната ген. Константин Попов, можело да спечелят. 


"Два МиГ-29 щяха да се състезават", описа образно той битката за "Дондуков" 2.

Министър-председателят коментира и нападките от ляво за харчовете на държавата в последните месеци. По думите му заради чужди вересии неговият кабинет трябвало да прати 2,5 млрд. лв. към Вашингтон и Москва. 


„1,3 млрд. лв. платихме за едно синьо правителство за Американските централи, абсолютно корупционна сделка. 1,2 млрд. лв за друго червено правителство за „Белене“, отчете Борисов. Според него вместо това, средствата е можело да отидат при българите и сега е щяло да има и влакове и автобуси. 

Във връзка със скандалите в парламента за въвеждането на мажоритарния вот след референдума премиерът бе категоричен, че в ГЕРБ са абсолютно искрени в искането си това да се случи. 


„Мен Слави Трифонов ме е ругал 7-8 години, както никой друг. Но не Слави Трифонов иска мажоритарен вот и 1 лв. субсидия, а 2,5 млн. българи са казали „за“, аргументира се той. По думите му не можело хората да гласуват за нещо, а после в парламента да им философстват, че всъщност били тъпи и не разбрали за какво гласуват.

Борисов посъветва останалите партии да са малко по-смирени и по-разумни в политическия диалог. 


„Изборите ще дойдат и ще минат. При тези отношения между партиите на тотално отричане, когато всички изброяват само с кого не може, ако е така шарен парламентът, както се очертава, ни чака тежка политическа криза, с месеци ще е така. Докато народът не вземе тояга и не ни изпъди всичките“, предупреди Борисов. 

По думите му това не бивало да се случва особено на фона тежката ситуация и в световен план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар