Зима

Зима
Пролет

24 януари 2017 г.

От КЕВР: Няма опасност от режим на тока

"Електроенергийната система работи под голямо напрежение в последните седмици - съчетанието на много ниски температури за толкова дълъг период не е имало от 30 години."
 
Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той беше категоричен, че в момента работят всички мощности и няма опасност от режим на тока.

Според Иванов разменените критики между ГЕРБ и БСП за състоянието на енергийната система са в резултат на започналата предизборна кампания и политическите сблъсъци. 


"Българската енергетика през последните две години се предвижи значително напред", допълни Иванов.

Той припомни намаляването на текущия дефицит на Националната електрическа компания (НЕК), пускането в експлоатация на интерконектора с Румъния и отварянето на капацитета на връзката с Гърция, старта на енергийната борса и първите стъпки на либерализацията на електроенергийния пазар.

Иван Иванов даде и предварителни данни за проверките на сметките за електроенергия на трите ЕРП-та. Според тях на този етап няма нарушения в срока на отчет, размера на получените сметки и други нарушения. Извършена е и техническа проверка на електромери, която също не е показала отклонения.

Ако не е имало достъп до населени места, електроенергийните дружества няма да бъдат санкционирани, че не са отчели електромерите на своите клиенти по график.

"От гледна точка на правилата регулаторът няма възражения за плащане на сметките към ЕРП-тата на равни части през цялата година, ако "клиентите видят своя интерес", каза още Иван Иванов. 


"Идеята е на ЧЕЗ България и по този начин клиентите на дружеството биха плащали горе-долу еднакви суми и няма да бъдат натоварвани през зимните месеци с по-високи суми", уточни той.

Иванов отбеляза още и че в момента дружествата са намалили плановите ремонти до минимум, "за да не би прекъсването на електрозахранването да се счете за аварийна ситуация". 


"ЕРП-тата са откликнали на апела на регулатора да не извършват планови ремонти, смяна на електромери и са се съгласили на разсрочено плащане на сметките за тежките зимни месеци", допълни председателят на КЕВР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар