Зима

Зима
Пролет

24 януари 2017 г.

Майк Помпео е новият директор на ЦРУ

Помпео застава начело на ЦРУ в критичен момент, когато разузнаването - традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на политическата арена
 
Сенатът на САЩ одобри конгресмена от Канзас Майк Помпео за директор на Централното разузнавателно управление на САЩ. 

Това стана въпреки безпокойството на някои законодатели, че той може да разшири следенето или да позволи използване на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения.

Помпео застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването - традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на прожекторите на политическата арена, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че президентът Доналд Тръмп се изказа критично за изводите на разузнаването, че Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилари Клинтън.

По време на изслушванията в сенатския комитет по разузнаването Помпео заяви, че Русия агресивно възстановява позициите си в света, обвини я, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на "Ислямска държава".

Междувременно комисията по външните работи на Сената на САЩ одобри с минимална преднина от един глас кандидатурата на бившия шеф на "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар.
 

Очаква се той да бъде утвърден и в Сената, където трябва да получи обикновено мнозинство, тоест 51 от 100 гласа, и където републиканците имат 52 представители.

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис пък разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и заяви, че САЩ подкрепят НАТО, предаде ДПА.

"Двамата лидери обсъдиха важността на общите ни ценности и министърът подчерта, че когато търсят съюзници, които да помогнат за защита на тези ценности, Съединените щати винаги се обръщат първо към Европа", каза говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Новият американски президент Доналд Тръмп постави под съмнение смисъла от съществуването на пакта, но много от хората, които той избра за висши постове в администрацията си, включително Матис, винаги са подчертавали важността на алианса.

Майк Помпео

Няма коментари:

Публикуване на коментар