Зима

Зима
Пролет

15 януари 2017 г.

Сръбски влак предизвика ескалация на напрежението на границата с Косово

Александър Вучич: Изпратихме влак, не танк

Напрежението между Сърбия и Косово се засили след отказа на косовските власти да допуснат на своя територия влак от Белград, украсен със сръбското национално знаме и националистически лозунги. 

Композицията тръгна вчера за населения предимно със сърби град Косовска Митровица, за първи път от 18 години, съобщава БНР.

Представители на Косово определиха опита за възстановяване на тази жп връзка като "агресивно нарушение на косовския суверенитет". По заповед на президента на Косово Хашим Тачи спецчасти на полицията с бронетранспортьори препречиха пътя на композицията. Тачи е категоричен, че влак, на който е изписано, че "Косово е сръбско" е противозаконен и напълно неприемлив в страната му.

Сръбският премиер Александър Вучич разпореди влакът да се върне от граничното градче Рашка и обвини косовските власти, че се опитват да разпалят нов конфликт.

Влакът, който вчера сутринта потегли от Белград за косовския град Митровица, се върна обратно в сръбската столица в 5.00 часа българско време, съобщиха световните агенции.

Пътуването на влака продължи над 19 часа. Композицията потегли в 8.30 часа местно време вчера, но в 16.30 часа бе спряна в Рашка последната спирка преди влизане в Косово. На гарата в Рашка влакът престоя близо 4 часа и в 20.40 часа снощи потегли обратно към Белград. Сръбският премиер Александар Вучич съобщи, че е решил да върне влака обратно за да запази живота на пътниците и да не се стигне до по-сериозни сблъсъци. Според него "албанците са се опитали да минират жп-линията, а техните спецчасти са подготвяли задържането на пътниците и машиниста". Според него "всичко това е станало без разрешението на НАТО" в Косово.

Късно снощи на извънредна пресконференция в Белград Вучич предупреди косовските албанци, че страната му няма да им позволи да нападат сърби в Косово. 


„Няма да позволим никому да напада сърбите, уведомяваме за това Европа и целия свят. Мирът е в интерес на всички, призовавам да не се разрушава това, което толкова дълго градихме", заяви Вучич на спешно заседание на Съвета за сигурност. Заседанието бе посветено на заплахите от страна на косовската полиция да нападне влак от Сърбия, който за пръв път от 17 години се отправи в тържествена обстановка от Белград за Косовска Митровица. 

По-рано днес косовският президент Хашим Тачи написа на страницата си във Фейсбук, че влакът от Белград не бива да бъде допускан, защото това е „сръбска провокация". В социалните мрежи в Косово се появиха съобщения, че албанците минират железницата, по която трябва да мине сръбския влак.

Отделно правителството на Косово изпрати полицията и спецчасти по границата със Сърбия. Заради тези съобщения влакът от Белград спря на сръбска територията близо до границата с Косово. 


„Аз съобщих на Могерини, че съм разочарован от реакцията на ЕС за тези събития. Тази вечер ще уведомя Русия, утре Китай и САЩ, ще ги уведомя, че Прищина си играе на война. Това е последната молба да не се прави това. Моля онези, които са си помислили, че са силни, моля ви да не убивате сърби, защото ще бъдем принудени да ги защитим", предупреди премиерът. 

"Изпратихме влак, не танк", подчерта Вучич.
Произведеният в Русия влак е украсен със сръбски знамена, религиозни православни сцени, манастири и средновековни градове и с надписи "Косово е сръбско" на 20 езика. Униформите на служителките във влака са в цветовете на сръбското знаме.

Сърбия планираше влакът да тръгва от Белград, да минава през Младеновац, Крагуевац, Кралево и да стигне до Косовска Митровица, административен център на Митровски окръг в Косово. Предвиждаше се новата железопътна услуга да работи от 20 януари до 26 февруари, след което ще бъде взето решение дали тя ще остане за постоянно. Република Косово обаче смята новата железопътна линия за опит от страна на Белград да наруши суверенитета й. 


Сърбия не признава Косово за независима държава и до ден-днешен я счита за своя територия. Република Косово е призната от 23 от всичките 28 страни-членки на Европейския съюз. България е една от държавите, които са признали Косово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар