Зима

Зима
Пролет

4 януари 2017 г.

Винаги друг ни е виновен

Все в големите неща ни е проблемът. Определено не сме дребнави.
 
Все онова, което най-много ни привлича погледа, е най-виновното. 

В случая тираджиите с големите си тирове. Катаджиите се оплакват, че не спирали зимата. Не се изпълнявали разпорежданията им. 

Ама то и тираджията, и катаджията, и даяджията, и гумаджията, и докторът, и линейкаджията, са все наши хора. Те не се отгледани на друга планета според професията си. Но понеже тираджията няма палка и униформа, значи той е виновен за снежните блокади. Може би, ако не се беше обърнал тир, щеше да се обърне някоя кола. И нямаше да е полицейска, защото повечето са толкова грохнали и са с такива галоши, че няма как да стигнат до там. Освен това и често нямат достатъчно гориво. 

И не, никой не защитава тираджиите. Но не може и те да са ни все трън в очите. Вярно е, че не спазват забраните. Вярно е, че не са от най-възпитаните и толерантни водачи. Вярно е и че често закъсват. Но те не са едни особени хора, които искат да летят през снежните преспи, вместо да си пият ракията пред телевизора.

Винаги има някой по-виновен. А както казваше един мой бивш началник – шефът не трябва да се обича. Та въпросните началници на тези тираджии са малко по-виновни от тях, тъй като имат поет ангажимент за изпълняването на курса. Подучили са шофьорите как да манипулират тахошайбите и им дават зор. И тираджията няма особен избор. Гази през преспите, закъсва, псува, продължава. 

Но не е най-виновният, нищо, че кара най-голямата кола. Проблемът е, че всеки има различна професия, но всички сме еднакви – хора. Ама хората не сме добри същества. Търсим вината у другия, използваме, манипулираме, експлоатираме. И то за собствена угода.

И катаджията не е виновен, че взима рушвети. Той просто е подложен на „корупционен натиск“ от останалите хора. А като му дават, как да се дърпа и да не взима? И после пак бил лош. Като не им вземе парите, пак го псуват. Вземе ли ги, пак споменават майка му с лошо. Угодия няма. 

Но ние сме си такива. Все друг ни е виновен, че нещо не ни е наред. И така е и с тираджиите. Просто тяхната вина е най-видима, за това са най-виновни. Но нима вина нямат фирмите, които не почистват снега. Защото за изненада на всички – да, има такива фирми. 

Нима вина нямат катаджиите, които за 10 лева си затварят очите? Нима вина няма собственикът на фирмата, която дирижира камионите? Нима вина нямаме и всички ние, че когато нещо е забранено, ние все си мислим, че то не се отнася за нас? И искаме да минем по-тънко. 

Всички сме виновни. Не отделният индивид, а общо. Защото ние формираме нещо, което преди се е наричало племе, а сега ни се ще да му викаме народ. Но не сме народ, защото всеки живее индивидуално. Индивидуално търсим и вината. В отделния индивид. А вината е малко по-обща. Вина имаме всички. Или поне голяма част от нас. 

А тези, които мислят, че не са виновни, значи не са част от племето или народа. Защото именно те се взират в индивидуалното и посочват с пръст. Било тираджията, катаджията или даяджията. 

За тях винаги друг е виновен.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар