Зима

Зима
Пролет

30 януари 2017 г.

Огнян Герджиков: Нашата работа трябва да внушава стабилност, спокойствие в обществото

Изборен борд ще подпомага организацията на предстоящите предсрочни избори, стана ясно на първото заседание на служебното правителство.

Такъв граждански съвет имаше и при служебните премиери Райков и Близнашки.

В началото на заседанието служебният премиер проф. Огнян Герджиков очерта приоритетите пред министрите си. Той напомни, че кабинетът е служебен и го сравни с бягане на сто метра - "стартът е изключително важен, а всяка десета от секундата може да е фатална".

"Затова искам да бъдем максимално организирани и мотивирани. Разчитам, че нашата работа ще внушава стабилност, спокойствие в обществото", допълни той.

Освен че очаква доклади за състоянието на поверените им министерства в двуседмичен срок с конкретни предложения, той заръча на министрите още диалог с бизнеса и с гражданското общество и възстановяване на диалога със социалните партньори в Тристранния съвет.

Герджиков поиска да се обърне внимание и на обществените поръчки, които определи като болна тема. Той напомни, че тя присъства в мониторинговия доклад на ЕК и призова: "Да бъдем всички много решителни и безкомпромисни тогава, когато се открият нередности в решенията".

От вицепремиера по европейските фондове той също очаква доклад за изпълнението на оперативните програми с цел успешно усвояване на европарите.

Герджиков даде и срок до 10 февруари, за да получи информация за свършеното по подготовката на председателството ни на Съвета на ЕС, иска и културната програма, която ще представим тогава, съобщава Dnes.bg.

Премиерът очаква и предложения от правосъдното министерство но препоръките на Брюксел в последния доклад, като посочи, че липсва парламент, за да се направи нещо "революционно", но да се правят стъпки в правилната посока.

Началото на заседанието започна с мотивация от страна на служебния премиер: "На добър час и дано Бог е с нас. Официалните церемонии приключиха. Няма да казвам като Чърчил, да обещавам кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа".

Той призова това, което беше подчертано от политици и анализатори при сформирането на кабинета - неговата експертност и професионализъм, да бъде защитено.



Няма коментари:

Публикуване на коментар