Зима

Зима
Пролет

17 януари 2017 г.

Росен Йорданов: Охраната по селата ще е по-скоро присъствие

Връх в МВР са взели чиновниците и младите кадри в системата или напускат или влизат в „схемите"
 
"Обявените от министъра на МВР в оставка Румяна Бъчварова над 1000 полицаи, които да охраняват селата и по-малките населени места, ще са по-скоро присъствие, отколкото реално разследване."

Това коментира Росен Йорданов, бивш зам-директор на Института по психология към МВР пред бТВ.

Той беше категоричен, че институцията „районен инспектор" е системно унищожавана от хората. 


"Един полицай с авторитет може да охранява и три населени места, един без авторитет и едно не може", заяви Йорданов. Според него предложеният брой полицаи от министъра е политическа демонстрация, не професионална. 

„Бих инвестирал пари да се подобри квалификацията на хората. Масовото поведение на полицията става все по-безлично и без авторитет", категоричен беше той.

Йорданов посочи, че тенденция в системата е - прокурор да си е модерно, а хората остават с впечатлението, че прокуратурата прави всичко. 


„Зад булото на хубавия пакет екипна работа се случва прокурора да дава разпореждания на полицаите и се извършва подмяна на обществената представа за това каква е ролята на прокуратурата", добави още Йорданов.

„Знам, че когато службите бъдат подчинени на прокуратурата, тогава става по-лесно като овладееш едната служба, да контролираш всичко. Прокуратурата събира доказателства, тя не се отчита пред никого и в момента се създават параполицейски формирования - прокурорът се обгражда с екипи, които извършват полицейски функции", посочи още психологът.

Той добави, че връх в МВР са взели чиновниците и младите кадри до 3-4 години в системата или се отказват и напускат или влизат в „схемите".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар