Зима

Зима
Пролет

18 януари 2017 г.

ГЕРБ, БСП и ДПС. Перфектната коалиция

 Ако в Европа има коалиция с ДПС, в България защо да няма, запита днес видният политик от ДПС Йордан Цонев.
 
Да бе, верно. Поради что се срамим/гнусим/плашим…

Логиката на Цонев е следната. АЛДЕ, Алиансът на либералите и демократите в Европа, помогна на Европейската народна партия (ЕНП), за да получи председателския пост в Европарламента в лицето на Антонио Таяни. И така бе ознаменувана новата консервативна коалиция в ЕП.

ДПС е дало четирима евродепутати на АЛДЕ. Следователно, няма проблем да се коалира и в България с всяка една от партиите в ЕНП – заедно или поотделно, а те са ГЕРБ, СДС, ДБГ, ДСБ и Демократическата партия.

На коалицията в ЕП се позова Йордан Цонев, за да мотивира бъдещото добро за България. А то е „стабилна и ясна коалиция, проевропейска и обединена върху сходни ценности“ – по подразбиране ДПС трябва да е част от нея.

Коалиционният план на ДПС е отворен към всички проевропейски партии в България, каза Цонев, прецизирайки, за да няма грешка, че проевропейски са ГЕРБ и БСП. По подразбиране – и ДПС.

Разбира се, проевропейското изключва националистите. Но и Реформаторите, защото са нестабилни и несигурни.

Грешката на ГЕРБ е била, че се е хванал с не-който-трябва и заради тия кофти партньори и животът на тоя кабинет е свършил преждевременно, а за всеки важен закон, влязъл в парламента, ГЕРБ събирали мнозинство „по коридорите“.

За ДПС Борисов е велик политик, така както за Борисов Доган е още по-велик. Затова и Бойко Борисов е подал оставка – не заради загубата на президентските избори, не само заради чест и достойнство, а „защото знаеше, че повече не може да управлява с тези коалиционни партньори“.

Без да отбелязма поименно Владислав Горанов, Йордан Цонев похвали финансовата политика на отиващия си кабинет.

Относно Делян Пеевски няма две мнения – той се ползва „с доверието и обичта“ на електората на ДПС, тоест пак ще е номиниран за депутат. Двамата с Цонев дори готвели икономическата част на предизборната програма на ДПС, сред която и инициатива за ускоряване на инвестиционния процес със законодателни промени.

Пази, боже, от проектите на инвеститори като Пеевски. Защото, изглежда, че други пазачи няма. 


Никола Божков,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар