Зима

Зима
Пролет

20 януари 2017 г.

Ляв или експертен кабинет?

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев смята, че служебното правителство ще бъде основният индикатор за политиката на президента Румен Радев.

"Ако има по-скоро подчертан ляв или свързан с левицата профил това е едно, ако е относително политически стерилен кабинет с подчертано експертен профил – означава съвсем друго: това е индикатор колко самостоятелен и независим ще бъде президентът", заяви Дончев в интервю за БНР.

Той каза, че е възприел речта на новоизбрания президент като критичен прочит на състоянието на държавата.

Според Дончев трябва да се развие по-добра коалиционна култура. "Няма нищо лошо в коалициите по дефиниция - това означава по-добро представителство. Разсъждаваме за политическите сили като за футболни отбори, а те не са това - те представляват част от българския народ и когато стигнем до конструкция, където на база общи принципи повече хора са представени в управлението, това не е обезателно лошо", коментира той.

Според него това, което е проблем в българския политически живот, е, че до момента не е намерена ясна и адекватна формула за разпределението на отговорността от едно коалиционно управление.

"В правителството работихме като екип. Работил съм добре и с министри - представители на РБ, и с Калфин, когато беше вицепремиер. От гледна точка на работата в правителство не виждам особен проблем. По-големите драми и напрежения са в парламента. Правителството оцеляваше с една много динамична, плаваща подкрепа, която едва ли дава необходимия дълъг хоризонт да се работи", посочи вицепремиерът.

Дончев каза още, че се опитва да остави ресорите в добро състояние. Въпреки политическите страсти на първо място трябва да се мисли за държавата, допълни вицепремиерът относно последните дни от мандата на кабинета "Борисов 2".

"Олевяването не е толкова страшно, по-опасното, големият проблем е, когато говоренето няма връзка с реалността и отива директно в гамата на популизма. Когато се обещават неща, които няма как да се случат", коментира Дончев, запитан за предстоящата предизборна кампания и печелившото ляво говорене в нея.

"Въпросът е защо голяма част от българите, когато им кажат, че има растеж 3.5%, считат, че това е несериозно, защото не го усещат по джоба си и казват: "Какво отношение имам аз към този растеж, заплатата ми не се е повишила с три процента и половина". Стигаме до голямата тема, ако се създава по-добре от предишната година национално благосъстояние - как то се разпределя", посочи той.

След напускането на поста си Томислав Дончев ще се занимава с изработването на програма и основни послания, с които ГЕРБ ще излезе на предстоящите избори. Дали ще бъде депутат, не бил най-важният въпрос.

"Част от честното говорене преди избори е да има ясен формат с кого бихме работили и с кого не", уточни вицепремиерът. Ако се търси партньорство, най-логичното и естественото е то да бъде с Реформаторския блок. Запитан кой Реформаторски блок, Дончев заяви: "Не знам в какъв вид ще се яви, с какви послания и каква подкрепа ще събере".

На въпрос дали все пак може да се стигне до коалиционен формат между ГЕРБ и БСП, Томислав Дончев отговори:

"Компромисът не е "Хайде да се съберем да управляваме заедно" в типичния подозрителен ракурс, който би помислил всеки. Компромисът би трябвало да е на ниво принципи. Ние имаме несъвместимости по отношение на основни политики. Но тук има друг нюанс, който не бива да подценяваме - какво би станало, ако една коалиция, която не е базирана на принципи и ще изглежда изцяло безпринципно, унищожи цялата политическа инфраструктура, т.е. двата големи политически играчи взаимно се унищожат", попита риторично той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар