Зима

Зима
Пролет

18 януари 2017 г.

Росен Плевнелиев: Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах

Маргарита Попова: Чакат ни тежки времена. С разделение, с омраза, с агресия, всеки срещу всеки до никъде няма да стигнем

 "Чувствах се като точния човек на точното място."

Това признание направи президентът Росен Плевнелиев три дни преди да отстъпи мястото си на "Дондуков" 2 на Румен Радев.

Покланям се на моя екип и му благодаря, емоционално продължи той по време на последния си отчет като държавен глава. Той декларира, че е работил за това България да мине достойно през трудностите.

"Сигурно съм допуснал и грешки, но не и големи, времето ще покаже. Днес България стои добре на световната сцена, знам, че имаме потенциала и искам да вярвам, че следващите след нас ще постигнат повече“, коментира той.

Според него ниското доверие към политиците се дължи и на това, че предизборно всичко се обещава, а след това не се изпълнява.

"Аз не действах така, не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Много политици замитат проблемите, снишават се, оставят проблемите за следващото правителство и поколение, а това не е решение. Аз не работих по опорни точки, не използвах преводач, изнасях речи на различни езици, бях коректен и точен и няма нито една среща в България и в чужбина, за която да съм закъснял, защото това е важно - показва уважение“, отсече Плевнелиев.

Той припомни, че преди пет години е дал 40 предизборни обещания, които са видни на сайта на Президентството и всеки може да проследи изпълнението им.

"Обещах да не правя коалиции и не направих, обещах да не назначавам агенти на Държавна сигурност и не назначих, обещах да инициирам референдум и го направих“, изброи някои от тях държавният глава.

На тръгване от "Дондуков“ 2 той предупреди, че има няколко риска пред България.

Единият е нова миграционна вълна.

Другият е геополитически провал, ако се промени курсът на страната ни на активното членство в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия на тези съюзи.

"Ще следя България да не бъде отклонена от европейския и атлантически път, ще бъда готов да отида на барикадата, ако се отклони от него“, закани се Плевнелиев и обобщи, че "нашата република е чиста и свята само толкова, колкото чисти, свети и почтени са нейните политици“.

Макар президентът Росен Плевнелиев да призна, че са имали конфликти с вицето си Маргарита Попова, явно са стоплили отношенията си, защото в края на мандата тя подчерта, че двамата излизат от президентската институция така, както са влезли – заедно, съобщава Dnes.bg.

Въпреки това в отчета си на отиване от "Дондуков" 2, Попова акцентира върху разделението в обществото.

"Чакат ни тежки времена. С разделение, с омраза, с агресия, всеки срещу всеки, група срещу група, до никъде няма да стигнем“, предупреди тя.

Според нея, ако обществото не се помири и президентската институция не успее да определи като приоритет националното единство, не ни чака нищо добро.

"А идват избори следващото правителството и служебното как я мислят да я караме като отново представят неща, които четем, винаги в партийните програми“, риторично попита Попова.

Според нея посланието сега е само едно – политиците да не работят за разделение, а за обединение, защото иначе "няма да си намерим мястото на голямата географска карта, ако водим войни тук“.

Плевнелиев призова всички политици да помогнат на наследника му Румен Радев.

"Неговият неуспех, не е ваш успех, работете с него, за да може през следващите три месеца, които са критични, да минем по един достоен начин, да надградим нашата демокрация, а не да я поставим под въпрос“, апелира той.

Според него ролята на служебното правителство, което ще назначи Радев, е изключително важна, защото ако то не спечели доверие, има риск от оспорване на изборите, които ще организира.

Държавният глава призна, че най-трудният момент през мандата му е бил през февруари 2013 г., когато Бойко Борисов подаде оставка заради уличните протести.

"Гледахме напред и спокойно и изведнъж дойде голямата криза, не очаквах, че премиерът ще подаде оставка така рязко, не очаквах, че ще остана сам и тогава помолих и Борисов, и лидера на БСП Сергей Станишев да направим едно служебно правителство, което е широко скроено, аз съм екипен играч, но те ме оставиха сам, в момент, в който имаше стотици хиляди протестиращи срещу монополите и беше много трудно и тежко. За този момент ще си спомням винаги“, сподели държавният глава.

Заради това той смята, че и наследникът му ще има нуждата от помощта на партийните лидери.

В същото време Плевнелиев призна, че очаква критики от Румен Радев, но се надява те да са за конкретни неща.



Няма коментари:

Публикуване на коментар