Зима

Зима
Пролет

21 януари 2017 г.

От КАТ вече свалят номерата на колите на нарушители

Около 90 промени в Закона за движение по пътищата влизат в сила от днес.
 
Някои от тях са по-скоро козметични редакции на текстове, други имат сериозно значение за начина, по който се придвижваме.

Така например пътните полицаи вече имат правото да свалят регистрационните табели на автомобилите на нарушители. Още днес пред камерата на бТВ катаджиите свалиха табелите на кола, чийто шофьор отказа да даде проба за алкохол.

На водачите вече е забранено спирането в аварийната лента на магистралата във всички случаи, освен при повреда или здравословни проблеми на шофьора или хората в автомобила. До момента беше забранено само движението в тази лента. Изрично се забранява движението в насрещното в магистрала.

В тунел шофьорите ще са задължени да превключат на къси светлини, за да се избегне заслепяване. Те задължително ще трябва да носят знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност. Вече е задължително и регистрационните табели да се поддържат чисти и без никакви предмети, които да ги закриват.

През зимния сезон се регламентира минимална дълбочина на протектора на гумите от 4 милиметра.

Широко дискутираната забрана на гонките влиза в закона, като се преследва както организирането и участието в нерегламентирани състезания, така и употребата на пътищата за цели, различни от превоз на хора и товари.

Ако при ПТП само с имуществени вреди участниците са постигнали съгласие за обстоятелствата, те ще са длъжни да преместят автомобилите си, за да не пречат на движението, докато попълват двустранен протокол. Ако има пострадали хора, пристигналите на място водачи ще са длъжни да уведомят МВР или администрацията на общината за инцидента.



Няма коментари:

Публикуване на коментар