Зима

Зима
Пролет

17 януари 2017 г.

Тереза Мей: Brexit ще означава и излизане от общия пазар

"Великобритания не иска да е наполовина вътре, наполовина вън от ЕС."
 
"Великобритания ще опита да установи ново, позитивно и конструктивно партньорство с Европейския съюз по време на преговорите за напускане, но Brexit няма как да означава членство в единния пазар", заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА.

"Великобритания не иска да е наполовина вътре, наполовина вън от ЕС. Вместо това ще опитаме да си осигурим възможно най-голям достъп до единния пазар", каза Мей в днешната си реч пред парламента в Лондон, в която изложи стратегията на правителството си за Brexit.

Тя обеща да опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока.

Резултатите от преговорите за излизане на Великобритания от 28-членния блок ще бъдат внесени в парламента, а двете му камари ще се произнесат по окончателното споразумение, което преговорните делегации постигнат.

"Искам Обединеното кралство да излезе от този период на промени по-силно, по-справедливо и по-единно. Искам да бъдем сигурна, благоденстваща, толерантна страна, притегателна сила за международния талант", каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Британският премиер каза, че Великобритания трябва да бъде най-добрият приятел и съсед на европейските си партньори, но амбициите й трябва да се простират отвъд границите на континента, да гради връзки със стари приятели и нови партньори по света.

Тя обеща, че гражданите на ЕС ще продължат да са добре дошли на острова, но Лондон ще може да контролира броя на хората, идващи от страните членки на блока.

"Успехът на ЕС е в интерес на Обединеното кралство. Вотът на британците за напускането на блока не е отхвърляне на общите ни ценности, нито опит да се навреди на ЕС", каза Мей.



Няма коментари:

Публикуване на коментар