Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2017 г.

13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати за депутати

Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 21 февруари, като те трябва да се регистрират в съответната РИК
 
13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати за народни представители се впускат в битката за парламента.

Инициативните комитети, които излъчват независимите, са регистрирани в 13 изборни района, като най-много - 5, са регистрирани в 25-ти район в София. Там мераклиите за парламента ще се изправят срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и червената шефка Корнелия Нинова.

Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 21 февруари, като те трябва да се регистрират в съответната РИК. До 18 февруари пък е срокът, в който коалиция може да заяви промяна в състава или наименованието си.

"Днес постъпи заявление, с което се направи искане и има решение на ЦИК, за промяна в състава на коалиция Обединени патриоти - ВМРО, НФСБ и Атака, като към тях се присъедини и Партия "Средна европейска класа", съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

До момента две НПО-та са подали заявления за наблюдатели на изборите.

Към 15 февруари са подадени 15 жалби срещу решения на ЦИК. 5, от които са потвърдени от ВАС, 4 са висящи и 3 са отменени и върнати за ново произнасяне. Жалбите, постъпили от избиратели, след проверка за личните им данни в списъци за подкрепа на партии, са само 2.

Практиката показвала, че избирателите вече се насочват към компетентния орган, който е Комисията за защита на лични данни, където са постъпили около 4 жалби и сигнали.

До момента са подадени онлайн заявления за гласуване извън страната от 8960 избиратели.

Най-много са желаещите да упражнят правото си на глас от българи в Турция, Великобритания и Испания.

Чрез дипломатически и консулски представителства са подадени 92 заявления. Срокът за подаването на тези заявления е до 28 февруари.


Няма коментари:

Публикуване на коментар