Есен

Есен

25 февруари 2017 г.

Мария Габриел: Над 5000 европейски граждани са част от терористични организации

Няма държава членка на ЕС, която да има необходимия капацитет и бюджет за справяне с радикализацията и тероризма
 
Малко над 5 хиляди европейски граждани са се присъединили към терористични организации, показват данните на „Европол“, разказа в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR евродепутатът Мария Габриел.

Пред Милена Милотинова тя обясни, че около 20-30% от тези граждани се завръщат обратно в страните на произход - Германия, Белгия, Франция и Холандия.

Мария Габриел обясни, че Европейският парламент не е закъснял с приемането на новите правила за влизане в ЕС от трети страни. Според нея какъвто и контрол да бъде приет, ако държавите членки си нямат доверие помежду си и не обменят ежедневно информация, няма как борбата с тероризма да е ефективна. Показателно за това били терористичните атаки от миналата година.

Новите правила за влизане в ЕС ще подлагат на щателна проверка гражданите от трети страни по всички входни и изходни граници на общността.

„Новите правила ще подложат на системни проверки и на излизане. Това ще важи и за всички граждани на ЕС, защото и сред тях има чуждестранни бойци. Проверките при влизане и излизане ще са в базите данни на Шенгенската информационна система, системата на Интерпол за откраднати и загубени документи за пътуване, както и националните бази данни“ обясни Мария Габриел.

Тя каза, че страната ни има достъп до голяма част от данните на Шенген, но не и до пълната информация.

„Затова в пленарната зала сме призовавали многократно България да има достъп до шенгенската информационна система. Да, ние не сме член на Шенген, но пазейки границата си, пазим външната граница на съюза“.

Новите регламенти на ЕС криминализират всички дейности по обучение, участие, подстрекателство, пропаганда на тероризъм.

„Не е важно какво е наказанието, а как да успеем да идентифицираме ранната форма на тероризъм, превенцията. След това наказанието и санкциите трябва да са такива, че да служат за мерки ,а да не са палиативни и цената която ще платят терористите да им се струва ниска“

Според Мария Габриел няма държава членка на ЕС, която да има необходимия капацитет и бюджет за справяне с радикализацията и тероризма.

„С това нещо ЕС закъсня“, каза още Габриел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар