Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2017 г.

Да не играем на руска рулетка

Човешкият живот няма цена, затова нека не рискуваме с лека ръка

„Преди да запали колата, таксиметров шофьор внимателно гледа дланта на клиента.
- Имате дълга линия на живота, може да тръгваме.
По някое време клиентът попитал:
- А какво значение има моята линия на живот?
- Нямам спирачки.“


Както се казва, добре, че понякога е майтапът, че да си кажем истината. Защото да се возиш в такси на днешно време, е нещо като игра на руска рулетка. 


Първо - не знаеш дали колата няма да е копърка или пък доколко е в изправност. Второ - трябва да хвърляш боб за шофьора - дали е читав, има ли книжка, няма ли. Съвсем не на шега трябва да внимаваме къде се качваме, защото се оказва, че у нас има 200 таксиметрови водачи, които нямат книжка. Някои са хващани и по 15 пъти, обаче продължават да пробват да пробият системата. И вече години наред т.нар. бакшиши се превърнаха в нещо като синдром - на наглостта, простащината, тарикатлъка. Това са хората, които никога нямат дребни, за да ти върнат ресто, надуват ти главата със силна музика, без да се съобразяват и дори не питат дали цигарата ти пречи. Сигурно десетилетие имитатори на популярни компании се вихреха безнаказано по улиците. Смятахме, че едва ли не е достатъчно да погледнеш внимателно табелките с тарифите. Да, ама не. Това съвсем не ни застраховаше от измами. Сега се оказва, че всяка година от КАТ хващат хора без книжки, които си позволяват да ни возят. Други пък са без удостоверение за психотест.

Цялата картина поставя много наболели въпроси. И е време да се запитаме имаме ли нужда от услугите на толкова много жълти коли, при условие, че едва ли друга европейска страна може да се „похвали“ с толкова таксита. Факт е, че такива шофьори са изгодни за някои работодатели, защото не ги наемат на договори. Не стига обаче, че всекидневно ни се налага да оцеляваме на пътя и се сблъскваме с нетолерантността на водачите, но трябва да сме нащрек и когато си плащаме за превоза. Да не говорим, че и без това непрекъснато ни цакат и то за кратки разстояния. Вече чуваме за какви ли не нарушения, защото изобретателността на таксиджиите понякога е за завиждане.

Така че вместо да си играем на руска рулетка, е по-добре да се доверим на лицензирани превозвачи. И без това трагедиите на пътя станаха ежедневие. 


Човешкият живот няма цена, затова нека не рискуваме с лека ръка. Иначе следва непоправимото заради миг невнимание.

 Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар