Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2017 г.

72 г. от разстрела на принц Кирил, царските регенти, министри и депутати

На 1 февруари 1945 г. са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд
 
Днес се навършват 72 години от разстрела на принц Кирил, регентите, министри и депутати от няколко царски правителства.

1 февруари се отбелязва официално в България от 2011 г. насам.

Правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов утвърди тогава датата по предложение на българския емигрант, журналист и общественик Дими Паница.

Датата е една от най-черните в новата ни история.

На 1 февруари преди 72 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на ОФ, по нареждане на Георги Димитров от Москва.

С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Черният четвъртък - така наричат нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Тогава в Орландовци, гробищата на София, под прикритието на нощта, в изровена от бомбардировките яма, с безмилостна жестокост е погубен елитът на нацията.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г.начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон II - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата (Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г.).

Присъдата над тях е произнесена в 4 ч. следобед на 1 февруари пред 150-хиляден митинг в центъра на София.

Изпълнена е след няколко часа, а протокол от екзекуцията няма. Гроб също няма. Осъдените на смърт са лишени и от утехата да прегърнат за последно родителите си, децата и съпругите си, а те - дори от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. На тази екзекуция липсват прокурор, свещеник. Разстрелвани са един по един. Първият куршум е за княз Кирил Преславски, брат на цар Борис III.

Според свидетелства преди изпълнението на присъдите възникват пререкания кой кого лично да разстреля, като най-големи апетити били проявени именно към него (кои са другите вижте най-долу).

Ужасен от хаоса и некадърната стрелба, при която хората падат ранени, но не и убити, професор Александър Станишев, прочут кардиолог и бивш министър на здравето, моли убийците да му разрешат да установи смъртта им, за да не ги хвърлят полуживи в гроба. Накрая убиват него - застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната много бързо след зловещата нощ из София се разнася истината за избиването на държавниците на България.

През следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят това, комунистите правят отгоре бунище.

Разстреляните регенти, министри, генерали:

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III
Проф. д-р Богдан Филов - световен учен, археолог, регент, бивш министър-председател
Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър
Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето
Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи
Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста „за храброст“ и орден „Австрийски орел“.
Д-р Иван Бешков - 49 г., брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена „За храброст“, депутат, министър на земеделието.
Александър Сталински - виден юрист, министър на правосъдието
Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението
Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите
Павел Груев - началник на дворцовата канцелария
Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро
Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър
Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба
Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия
Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия
Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия
Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.
Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС
Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски
Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на жандармерията и още 20-ина генерали…



Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар