Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2017 г.

Да гласуваш (машинно) на инат...

Или как дадохме милиарди за лоши ремонти на панелки, но ни се досвидяха няколко милиона за машини за гласуване

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Това съобщиха от съда.
 

Решението на съда е окончателно и така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Служебното правителство обеща, че ще осигури машините и избори ще има.

Само дето трябва да коригират планираните разходи по вота, които до днес трябваше да са около 30 милиона.

Да коригират, но не казаха с колко...

Вероятно, заради кофти тръпката от предишните изборни кампании, когато се наложи в последния момент да отменят обществената поръчка за наем на 50 машини, които да се включат в гласуването за общински съвет в София. Тогава в търга опитаха да участват 3 фирми. Две от тях дадоха оферти далеч над предвидените разходи, третата беше дисквалифицирана за твърде ниска предложена цена. Сумата трябваше да бъде около 83 000 лева., т.е. по над 1600 лева на машина за две седмици наем.

По принцип, досега избирателите в България се "упражняваха" да гласуват машинно все на наети устройства.

За изборите през 2014 г. същата фирма-доставчик осигури 300 от същия модел машини срещу наем по 1000 лева за всяка.

Това много ли е или малко, взеха да се питат днес баламите-данъкоплатци, изправени пред обещанието изборите рязко да поскъпнат, т.е. сумата, извадена от общия им джоб да набъбне двойно и тройно заради политическата победа на "Нова Република" - формацията, обжалвала решението на ЦИК да си останем и на тези избори само с 500 секции, в които има машини.

По данни на ЦИК, в предишните случаи, когато сме гласували машинно, доставчикът е дал под наем  500 устройства, произведени от холандската SmartMatic - световен лидер в производството на автомати за гласуване и регистриращи машини.

До тук - добре, заслужаваме най-доброто, дори и да ни излиза скъпичко...

Но както е видно от тази публикация във филипинския вариант на Inquirer, филипинското правителство също е клиент на SmartMatic. И през 2012 г. купуват 80 000 машини за гласуване на цена около 22 500 филипински песо всяка. После през 2015 г. взима под наем 93 000 машини и в страната избухва скандал, защото властите са си направили оглушки, "забравили" са, че вече имат 80 000 собствени...

При цена от около 0,04 лв за песо, тогавашната цена на машините, купени от производител би трябвало да е била около 900 лв.

Да речем, че ще купим от същите, нo последен модел, нека са 1000 лв на машина. Очевидно, да се дават за наем пари не е разумно, особено в ситуацията, в която сме - всяка година на избори, че понякога и по два пъти.
 

Впрочем, странно е, че никой не се е сетил досега, че купуването ще ни излезе в пъти по-евтино...
 

Или пък сетили са се, но защо да изпускат сладкото кокалче на наемите?!

И още нещо!

Днес-утре финансовият министър ще каже колко пари ще добави към сегашните 30 милиона в бюджета за изборите. Сега поне си знаем - ако са повече от 13 милиона за наем, значи някой ни взима за големи, жълти канарчета...

Освен това, когато отивате към урните, не забравяйте, че законът, задължаващ правителството да осигури на гражданите на републиката възможност да гласуват с машини, е приет на 4 март 2014 г. Преди 3 години!
 

И досега никой в ЦИК не се сети да поиска от кабинета да задели в поредния бюджет тия мижави милиони, за да си купим всичките нужни ни около 14 000 машини (с резерв)?!
 

А в същото време на три пъти се сещаме да заделяме милиарди за саниране на панелки, които вече протекоха след лошия ремонт...


No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар