Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2017 г.

Правата ни е крива

Неграмотността ви ще ви убие. Чувството, че сте недосегаеми, че сте най-добрите за волана, че сте богове в колата...
 
МВР ще спасява жертвите от катастрофи като прави кривите прави. Демек няма да има завои. 

Ама не завоят ни е проблем, а че правата все ни е крива. Българският шофьор, който си е купил книжката, ще натисне газта още повече, след като види правия участък. А тогава загиналите ще са още повече. 

И няма оправия. Нито да има завои, нито да няма. Ще му падат лампи по главата. И няма да свети, а ще изгаря. Това е нашата грозна реалност. Искаме да вървим направо. Ама все сме в кривата. Все излизаме от пътя. И не защото той не е хубав, а защото ние сме криви. 

И самолетна писта да се направи, пак шофьорите ще се избиват. Защото са с купени книжки, скъпи и бързи коли, комплекси и самочувствие. Което обаче няма покритие. Всички си мислят, че като карат кола над 100 коня, са най-бързите на пътя. И са най-добрите. 

Ама, колеги шофьори, не сте. Вие сте неграмотни. Вие сте неадекватни. Вие сте кълбо от комплекси. Седнали зад волана на скъпите си коли. Вие сте мъже с женски характер. Нямате умения. Нямате колегиалност. Вие сте селяни по душа. Вие сте клика.

Пускате си любимата музика в колата, климатика и се смятате за безсмъртни. Ама не сте. Вие сте жертвени агнета. Седнали зад волана. Воланът, който смятате, че контролирате. Всъщност не контролирате нищо. Не можете да контролирате дори собствените си комплекси и страхове. И си ги избивате на същия този волан. Вие не сте шофьори. Вие сте курбан. Курбан, който се вари всеки ден по няколко пъти. 


И все си мислите, че няма да попаднете в казана. Но още след като сте си купили книжката, коженото яке и селските обувки, вие сте се метнали в казана. И врите с всички жертви. Но дърпате и останалите със себе си. Избивате хората по пътищата, избивате близките си. Примерите са много, но не са за казване и показване.

Мрете като мухи, натиснати от собствените си комплекси. От селянията, от музиката в колите ви, от евтиния наливен парфюм, от парвенющината ви. Тя ще ви убие. Не правата. Не кривата. Не завоя. Не скоростта. Неграмотността ви ще ви убие. Чувството, че сте недосегаеми, че сте най-добрите за волана, че сте богове в колата. 

А вие не сте нищо друго, освен едни криви хора, пуснати по правата, която очаквате, че няма да завие и ще ви заведе, където искате. Да, но правата е крива, а вие сте по-криви и от завоя. Ако той е наляво, вие сте надясно. Вие сте все наопаки. Вие почерняте родителите си, скъпи шофьори. Вие сте евтини. Вие сте пушечно месо. 

Молим се вашата кривина да не се среща с нашата правота. Да не почерните и нашите близки. 

Защото ние сме прави, а вие сте криви, движещи се по правата на изкривената ви представа.

 
Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар