Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2017 г.

Франк-Валтер Щайнмайер е новият президент на Германия

Той беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието на Федералното събрание 1239 делегати

Бившият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше избран днес за нов президент на Германия с огромно мнозинство от Федералното събрание в Берлин, предадоха световните агенции.

Той заменя на този пост 77-годишния бивш пастор дисидент от комунистическата ГДР Йоахим Гаук, който не се кандидатира за втори мандат.

61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието 1239 делегати от двете камари на парламента и представители на 16-те германски провинции. 14 гласа бяха сметнати за невалидни. От гласуване се въздържаха 103 делегати.

Кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от правителствената коалиция на канцлерката Ангела Меркел, както и от свободните демократи и зелените, които не издигнаха свои кандидати.

Освен Щайнмайер имаше още четирима кандидата за поста.

Държавният глава в Германия има малко правомощия, но е смятан за важна фигура с авторитет. Щайнмайер, който до края на януари беше външен министър, беше най-популярният политик в социологическите анкети. Той се изправи в надпреварата срещу други четирима кандидати за поста.



Няма коментари:

Публикуване на коментар