Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2017 г.

Румен Радев: Силна и просперираща Европа е нашата обща цел

"В Германия се надяваме скоро да видим интензифициране на борбата с корупцията в България, защото това е от голямо значение за едно успешно и благополучно общество."

Това заяви отиващият си германски президент в разговор с Румен Радев. Президентът бе приет от държавния глава на федералната република Йоахим Гаук в последната седмица от мандата му. 

В неделя Гаук се оттегля и новият президент ще бъде досегашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

В делегацията на Радев са съпругата му, шефът на кабинета Иво Христов, говорителката Елена Йончева, външният министър Ради Найденов. Радев бе приет с военни почести, а церемонията в двореца Белвю в Берлин бе наблюдавана и от специално поканени български ученици, живеещи в Берлин
, предаде "24 часа".

"В Германия живеят 240 000 българи и се надявам те да не забравят родината си и да бъдат мост между Германия и България", каза Радев. Гаук му благодари,че е избрал Германия за първата страна за визита в рамките на билатерални отношения. 


"Това е ясен знак за ангажимента на България към ЕС и НАТО във времена на предизвикателства и трансгранични конфликти", посочи той. "ЕС е част от решението на тези конфликти", заяви още той. 

"Силна и просперираща Европа е нашата обща цел", отвърна българският президент. За да е възможно това не е достатъчно само да сме единни. ЕС трябва да предвижда кризите, а не само да ги потушава", каза Радев. Той настоява за повече солидарност и помощ при охраняването на външната граница на ЕС с Турция. "Частична солидарност не помага. Пример за това е Шенген", каза още той. 

„България е изпълнила критериите отдавна, но продължава да не е част от споразумението. Те от технически започнаха да се комплицират в политически. Но ние не можем да охраняваме външната граница ефективно без достъп до информационните масиви на Шенген", посочи той и призовава за повече споделена отговорност.

Българският президент заяви и че има волята да ангажира всички институции и граждански организации в борба с корупцията и създаване на прозрачни условия за бизнес.

На въпрос дали е ставало дума за санкциите срещу Русия и за информациите в пресата за приятелското отношение на Радев към нея, българският президент отговори: „Да, стана дума. Това, че първата ми визита е в Германия, а не в Русия, отговаря на част от въпроса ви. Смятам, че не бива да се концентрираме върху това, което ни разделя, а върху общите неща като борбата с тероризма и ислямския фундаментализъм".

На същия въпрос Гаук отговори лаконично. „Не е ставало дума за санкции". Двамата президенти са разговаряли и за бежанската криза. "Натискът към европейските граници е намалял, но трябва да сме готови да предотвратим следващ", заявиха те. Радев намекна, че България настоява за оперативен план за България, с който да се предотврати криза с бежанци като тази по средиземноморската линия. Той не даде подробности за плана. В края на срещата Гаук отбеляза, че е бил приятно изненадан от добрия немски на госта си, който позволил двамата да говорят на немски.

Изпълнили сме всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа в съответствие с необходимите критерии.По думите на Радев това, че отделни държави още не приемат, че България е готова да се присъедини към Шенген, означава, че техническите критерии започват да се комплицират с политически и други критерии. По време на съвместната пресконференция, държавният глава бе категоричен, че ако страната ни няма достъп до Шенгенската информационна система, тя няма как ефективно да защитава границите. Той предупреди, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

От своя страна германският президент Йоахим Гаук смята, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница. Той посочи, че през следващите месеци и години Европа трябва да се ориентира по нов начин. Трябвало да се изясни на колкото се може повече хора колко удачен и благоприятен е европейският проект.

Гаук коментира, че мнозинството от германското население има положително отношение към Европа. По думите му бъдещето на България е в европейския модел. Затова е важно германците да разберат, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар