Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2017 г.

Великобритания спира свободното придвижване за граждани от ЕС

В противен случай “половината граждани от Румъния и България“ може да се окажат в кралството преди Брекзит
 
Британският премиер Тереза Мей планира да отнеме предсрочно правото на свободно придвижване на гражданите от страните от ЕС след 15 март. 

Аргументът е, че в противен случай “половината граждани от Румъния и България“ може да се окажат във Великобритания преди Брекзит.

Тереза Мей смята да обяви, че след 15 март гражданите на ЕС няма да имат право да пребивават за постоянно в страната.

Това няма да засегне правото на свободно пребиваване за 3.6 млн. европейци, които са пристигнали във Великобритания преди тази дата. Лондон очаква същото отношение към британските граждани на територията на останалите държави от ЕС, които са около 1.2 млн. души.

Йън Дънкън Смит, евроскептичен депутат от консервативната партия, коментира: “Тереза Мей разбира, че ако иска да поеме контрол трябва да започне да командва самоуверено. Тя ще внесе яснота, поставяйки краен срок, докато ЕС започва да изглежда все по-объркан и подъл“.

ЕС твърди, че правото на свободно движение на европейските граждани във Великобритания може да бъде ограничено в деня, в който страната вече няма да е член на съюза.

Плановете бяха обявени след публикуването на последните данните на имиграцията към Великобритания. Те показват, че общият брой имигранти намалявано, но пристигащите от Румъния и България се увеличават.



Няма коментари:

Публикуване на коментар