Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2017 г.

Нинова към Борисов: Дойде време „Г-жа Лъжа“ да пита за истината!

"Кой ще понесе сега политическата отговорност за спрените еврофондове?"

След като стана ясно, че ЕК спира плащанията за България по програма „Образование“, както от БСП нееднократно предупреждаваха, лидерът на партията Корнелия Нинова свика специална пресконференция по темата.

И предупреди, че са застрашени и други европроекти - по програма „Околна среда“, програмата за морско дело и рибарство, фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище и интеграция“.

Нинова припомни пред медиите, че заради предупрежденията, че Брюксел може да ни спре парите по програма „Образование“, бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов я нарече „Г-жа Лъжа“. Лидерът на БСП попита сега кой ще понесе политическата отговорност за спрените еврофондове?

„Замразяването на плащанията по програма „Образование“ е лоша новина за България. Но предупреждаваме с болка, че такова нещо ще последва и по други проекти“, каза пред медиите Корнелия Нинова.

Тя припомни, че социалистите са предупреждавали за тази опасност отдавна - през ноември, декември и януари. И припомни репликите, които тогава са си разменили с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата.

„Има опасност ЕК да спре плащанията по програмата и отсега предупреждаваме, че ако това се случи отговорността ще е на ГЕРБ и Бойко Борисов“, цитира собственото си изказване Нинова. Припомни и отговорът, който получила от Борисов на 23 януари 2017 г: 


„Понеже на колегите от БСП вече два пъти им се случва. Като се удариш един път в една дъска, втори път, знаеш, че ще се удариш и трети път. И сега г-жа Лъжа предупреждава, да не им се смеят хората, отсега подготвя общественото мнение, че ако се случи това нещо, ще е заради нас. Факт е, че при нас всички фондове работят!“

„Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината! Защо, г-н Борисов, на 10 февруари получаваме писмо от Европейската комисия, в което се казва, че се замразяват плащанията за следните нарушения: половината от проверените операции по тази програма са в нарушение, липсва прозрачност; липсва конкуренция при избора на външни експерти; некоректна оценка на индикатори за възможни измами?“, атакува Корнелия Нинова, съобщава Epicenter.bg.

Причините Брюксел да ни реже парите са, че България не е изпълнила 12 от 42 предварителни условия, а срокът за това е изтекъл в края на 2016 г. - по време на управлението на Борисов. Одитът по програма „Образование“ също е направен по времето на Борисов – на 26 октомври м.г.


„Да се знае отсега, че ако последват и следващи спирания на пари, това ще се дължи на управлението на Бойко Борисов“, тегли чертата лидерът на БСП.

И попита кой ще понесе политическата отговорност за това.

Нинова попита Борисов, който преди няколко дни каза, че 30 мин. ще стои прав и ще ръкопляска, ако някой донесе и едно евро повече от него, какво ще направи сега – когато хора от неговото управление са отнели на България 350 милиона.

Нинова отговори на атаките на лидерите на партии, които са отстранени от новата лява коалиция „БСП за България“. Най-остър бе Цветелин Кънчев от Евророма.

„Чух, че били готови да се присъединят към „Воля“ на Веселин Марешки. Само този факт е доказателство, че сме били прави, когато сме ги изключили от коалицията. Хора, с които нямаме никаква идеологическа общност, никакви общи идеи и програма и които до днес могат да бъдат в „БСП Лява България“, а утре и веднага могат да се договорят с друга партия, не ни трябват в коалицията“, бе категорична Нинова. И припомни позицията на БСП – без задкулистни договорки и предизборна търговия!

Тя отговори на медийни въпроси, свързани с обвинения от страна на ГЕРБ, че БСП се връща на власт през задната врата, защото сред новоназначените областни управители има техни кадри. „Прави впечатление, че от министрите, зам.-министрите, областните управители има хора от целия политически спектър. Има представители и на сините, и на НДСВ, и на ГЕРБ дори. Така че претенцията, че това е правителство на БСП, е напълно неоснователна. Моля въпросите за назначения да отнасяте към служебния кабинет“, отговори Корнелия Нинова.



Няма коментари:

Публикуване на коментар