Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2017 г.

Корупцията в края на тунела

За 11 години много неща се промениха. Корупцията стана по-изискана и прикрита. Еврофондовете направиха много хора богати.
 
Помните ли кога беше 2005 г.? 

Преди цял един век като че ли. "Атака" за първи път влезе в парламента. Сглоби се тройната коалиция. Бойко Борисов стана кмет на София. Убиха Жоро Илиев. Убиха Емил Кюлев. Папа Йоан Павел II почина. "Катрина" потопи Ню Орлиънс.

През тази бурна и далечна година Агенция "Пътна инфраструктура" за първи път забелязва, че има проблем с един тунел на магистрала "Хемус". Същият този тунел, където преди няколко дни жена загина в колата си заради паднала лампа. Двете събития са свързани. Защото 11 години никой не прави нищо, за да попречи на тази лампа да падне. Въпреки че отговорните за това са знаели, че това ще се случи. Защото падат и други лампи.

А не правят нищо, защото още преди 10 години едни пари са били дадени на едни хора, за да ремонтират. Правилните хора. Които са ги откраднали, без да свършат абсолютно нищо. И без никакви последствия, за никого. Защото следствието за това е било прекратено тихомълком. Всичко е станало толкова тихо, че трябваше да загине човек, за да разберем, че нещо толкова нагло и толкова безотговорно се е случило.

Тунел "Ечемишка" е каталог на превзетата, некадърна държава. В него има и корупцията в пътния сектор, още от Станишев и прословутия Батко насам, има и обръчи на ДПС, има и лицемерното "градим магистрали" на ГЕРБ, докато другото се руши, и прокуратурата на Цацаров, готова на всичко, за да прикрие виновните, когато те имат правилните връзки. В тази държава трябва да мине цяло десетилетие, преди АПИ и министрите над нея да решат, че тунелът "Ечемишка" трябва все пак да се ремонтира, а дадените пари - да бъдат върнати. 


За тези години много неща се промениха. Корупцията стана по-изискана и прикрита. Еврофондовете направиха много хора богати.

Остава само лошият вкус в устата. Идва от усещането за пълно пренебрежение към човешкия живот.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар