Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2017 г.

Бойко засвири втора цигулка

Първа е Нинова. Тя лидира в теми и действия

Беше време, когато цялата политика се въртеше около Бойко Борсов – каже нещо сутрин, враговете опровергават на обед, вечер приятелите потвърждават. На другия ден прави обратното и всички околни се завъртат на 180 градуса.  


Имаше един случай от 2015 г. Бяха празници, по магистралата към Гърция се образуваха задръствания. Борисов каза, че българинът се видял с пари, затова пътувал към южните плажове, БСП се възмути, а телевизиите взеха да разсъждават беден или богат е българинът… На другия ден отиде да се снима с баби, там каза, че българинът е беден, а лидерът на БСП Миков го обвини в популизъм… Това бе безобидна ситуация, но сред много подобни такива.

Сега обаче нещата са различни. И далеч по-важни. Вселената се върти с друг център на притегляне. Сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова засвири първа цигулка. Борисов със скрибуцане зад нея се възмущава и опровергава, изостава в действия, догонва.

Борисов държеше главната роля до момента, в който бе премиер, макар и в оставка. Сдавайки властта, той излезе в опозиция наравно с Нинова, но още с първото действие догонваше – тръгна спешно да търси генерали за листите. Накрая намери само един – Константин Попов. А защо ги търси? Ами защото видя, че генералите печелят избори – Нинова вече го бе изпреварила с Радев.

След това БСП се отвори към популярни лица – журналистите Томов, Йончева, социологът Христов… До този момент ГЕРБ бяха подредили в листите добре познати министри, още по-втръснали депутати и няколко общински съветници. След това Борисов се усети, че с “още от същото” пада от раз, предприе и той “гражданско отваряне” – музикантът Калин Вельов, бургаската журналистка Саватева… 


От пет дни насам всъщност Борисов не хвали своите листи. Той върви напред-назад и громи кандидат-депутатите на БСП, прицелвайки се точно в популярните им лица. Йончева не била нова, Томов му преподавал комунизъм навремето … – пак последващи действия, отговор на зададени от Нинова теми.

Не е известно шефът на Европейската народна партия Антонио Лопез да е на заплата в ПЕС или пък в БСП. Но той помогна изключително много на Корнелия Нинова да спечели симпатиите на хиляди българи за нещо, за което те дори не са си помисляли да я харесват – договора СЕТА. Лопез я нападна във връзка с позицията й по споразумението, тя демонстрира непослушание, нахока го дори. Така най-после българите видяха смелост в един български политик да се изрепчи на европейски “началник”. 


Какво бе последствието във вътрешно-политически план? Още на другия ден Борисов спешно тръгна да разправя, че никога не е бил “послушко” на Брюксел, похвали се, че спирал военни кораби в Черно море  и искал мирни платноходки (корабите са на НАТО, не на ЕС, но за лидерът на ГЕРБ няма значение…). 

Каква е равносметката и от този скандал? Ами имахме една тема като СЕТА, по която редовият българин нищо не знае, но която доведе до точки за Нинова, принуждавайки Борисов, който два мандата наричаше европейските политици “началници”, да хуква да твърди, че не му били началници… Спешен кризисен пиар – “много независим бях”. В случая действието на Лопез бе мечешка услуга. 

После ГЕРБ тръгнаха да пеят старата песен, че още Орешарски одобрил СЕТА… Никой не ги чува обаче. Ехти остротата на Нинова спрямо Лопез – никога досега Борисов не е бил заглушаван.

Темата “платноходки” бе подета тази сутрин и от Румен Радев. 


„В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение”, заяви президентът. 

Така тандемът Радев – Нинова притисна още повече бившия премиер и със сигурност ще го принуди да влезе в нов последващ оправдателен режим.

Нинова е в настъпление – и за санирането, и за милиардните дългове… Медиите я чуват, оттам и хората. Палачинката се е обърнала, махалото е в ляво. 


“Притеснен съм от каруцарския речник, който използва левицата. Предлагам да седнем заедно и да се разберем по спорните теми”, е последната реплика от вчера на Борисов. 

Натясно е. Втора цигулка. Усеща го и като стар лисунгер се прави на мил.


Свилен Петров, Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар