Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2017 г.

Сергей Лавров: Невъзможно е да наемеш нещо от себе си

"Медийните информации относно план за Крим и евентуалната отмяна на санкциите срещу Русия не са нищо повече от опит да се отклони вниманието от провала на Порошенко да приложи Минските споразумения."
 
Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

"Невъзможно е да наемеш нещо от себе си", коментирал Лавров, когато журналист го попитал относно вчерашна информация на в. "Ню Йорк Таймс". В нея се описва план, който се твърди, че призовава за изтеглянето на всички руски сили от Източна Украйна и провеждането на референдум за "отдаване под наем" на Крим на Русия за период от 50 до 100 години. Твърди се, че автори на плана са адвокатът на американския президент Доналд Тръмп - Майкъл Коен, бизнес сътрудника му Феликс Сатер и украинския опозиционен депутат Андрий Артеменко, както и подалият оставка като съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

"Трябва да има много хора, които желаят да отклонят вниманието от неспособността на администрацията на Порошенко да изпълни задълженията си по силата на споразуменията от Минск", посочил Лавров.


"Същевременно, те искат да отклонят вниманието от провала на нашите германски и френски колеги да окажат влияние на Порошенко и да го накарат да държи на думата си", добави той.

След изявленията на Лавров, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли информацията, подчертавайки, че въпросът за "лизинга" е абсурден: "Как може Русия да наеме своя собствена територия? Самата формулировка на въпроса е доста абсурдна."

Той отново повтори, че Кремъл не бил запознат с плана, за който съобщи "Ню Йорк Таймс", който призовава за "изтеглянето на всички руски сили" от Източна Украйна и референдум за даването на Крим на "лизинг" на Русия за период между 50 и 100 години.



Няма коментари:

Публикуване на коментар