Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2017 г.

Германският концерн Daimler ще строи автомобилен завод край Москва


Daimler ще инвестира около 250 млн. евро и ще създаде повече от 1000 нови работни места

Въпреки срива на руския пазар германският автомобилен концерн Daimler решава да изгради автомобилен завод в близост до Москва. 

До 2019 г. в индустриалния парк Есипово трябва да се появи нов завод, съобщи базираният в Щутгарт автомобилен производител.

В завода ще бъдат произвеждани ванове и модели от Mercedes E-Class. За тази цел Daimler ще инвестира около 250 млн. евро и ще създаде повече от 1000 нови работни места. Производственият капацитет на завода ще възлезе на повече от 20 хил. превозни средства годишно, заяви руското правителство, цитирано от DPA.

„С наличието на местно производство ние се доближаваме до нашите клиенти в Русия и същевременно укрепваме глобалната конкурентоспособност на Mercedes-Benz Cars“, пояснява мениджърът по производството Маркус Шефер. Русия все още е сред пазарите с голям обем продажби за Mercedes-Benz в Европа. През 2016 г. за четвърта поредна година Mercedes стана най-продаваната премиум марка сред производителите на автомобили.

Въпреки това продажбите на Mercedes в Русия отчитат спад през миналата година, както и впрочем целият пазар. Руският автомобилен пазар се свива от четири години насам, като през 2016 г. понижението възлиза на 11%.

Ниските цени на петрола и наложените от Запада санкции срещу Русия заради намесата ѝ в конфликта в Украйна вкараха руската икономика в криза. Но сега има признаци на икономическо възстановяване благодарение на растящите цени на петрола и държавната политика за предоставяне на заеми, заяви наскоро търговското сдружение AEB (Association of European Businesses). Затова организацията очаква увеличение на продажбите на автомобили с четири процента през тази година до 1,48 милиона превозни средства, съобщава Investor.bg.

"Решението на Daimler за инвестиции доказва доверието на автомобилната компания към руския пазар", пояснява от своя страна Александър Морозов, заместник-министър на промишлеността и търговията на Руската федерация. 


По думите на губернатора на Москва Андрей Воробьов сега регионът се надява да спечели и други чуждестранни компании.


Няма коментари:

Публикуване на коментар