Зима

Зима
Пролет

8 март 2017 г.

Как Хитлер можеше да спечели Втората световна война?

Тайните оръжия на Третия райх - защо проектите им не са реализирани и къде са сега научните патенти на германските учени?

Благодарение на невероятните тайни германски оръжия, появили се или проектирани през Втората световна война, се дава тласък на технологиите за десетилетия напред. 


Немците разполагат с брилянтни умове и идеи, далеч изпреварили времето си – идеи, които могат да им спечелят войната.

Защо Третият райх не успява да осъществи голяма част от тези напредничави проекти или закъснява прекалено много в реализирането им, е основна тема в изследването „Тайните оръжия на Хитлер” (ИК „Сиела”) на испанския историк и журналист Хосе Мигел Романя.

Изключителният технологичен и научен напредък на Германия по време на Третия райх е безспорен, но въпреки това германците губят войната. Какви са пречките пред водещите в световен мащаб по онова време немски учени и защо голяма част от напредничавите им проекти не са осъществени навреме, научаваме от изследването на испанския журналист и историк Хосе Мигел Романя. Книгата „Тайните оръжия на Хитлер” проследява причините, довели до твърде закъснялата или така и неосъществена поява на голям брой секретни оръжия, разработвани от немските учени по време на войната.

Уместни ли са съмненията, че победителите във Втората световна война заграбват над три милиона промишлени, медицински и технологични патента, а повече от 70 години след поражението на нацистите управляващите в САЩ ревниво пазят в архивите си над 200 милиона класифицирани документи за Хитлерова Германия? Има ли основание да смятаме, че тези документи съдържат тайни, които биха променили историята? Романя търси отговори на тези и редица други въпроси, свързани с технологичния и научен напредък на германците през Втората световна война.

Хосе Мигел Романя (1949) е испански историк и журналист, който прекарва повече от 40 години в изследвания и сред исторически източници за Втората световна война. Автор е на множество публикации по темата във вестници и списания в Испания и Латинска Америка, както и на книги, посветени на военния конфликт, секретните оръжия, нацизма и др. 


„Тайните оръжия на Хитлер” е първата му книга, която излиза на български. Тя е част от поредицата „Historia Incognita”, в която влизат още „Тайните операции, които промениха света” на ген. Тодор Бояджиев, двете части на „Завоите в българската история” от Валентин Бояджиев, „200 имена, които промениха света” на Емил Янев и др.

„Тайните оръжия на Хитлер” е в превод от испански език на Ангелина Димитрова. Дизайнът на корицата е на Живко Петров.


„Ако немците бяха успели да усъвършенстват и използват по-рано новите си оръжия, настъплението в Европа щеше да е много трудно, да не кажа невъзможно.”

Генерал Дуайт Айзенхауер, главнокомандващ съюзническите сили

Няма коментари:

Публикуване на коментар