Зима

Зима
Пролет

1 март 2017 г.

Смях преди избори

Гледам имената в партийните листи и ме напушва смях.
 
Отрочетата на старата номенклатура успешно са се инфилтрирали във всички партии в ляво, дясно и център, но вместо за електрификация и съветска власт, вече се борят за демокрация.

Преди време бях попаднала на някаква статистика, че в Русия старите апаратчици държат почти изцяло новата руска администрация, като над 70% от тях са се прелели от старата система директно в новите структури.

При нас е същото - старата система се възпроизведе под десетки нови партии от целия политически спектър. Елитът на старата система я бутна, за да си осигури място в новата система, като осребри позициите си, трансформирайки старата партийно-номенклатурна власт в икономическа. Тоест, политическият елит на страната вече се обособи в съсловна структура, където политическите убеждения са променливи и зависими от конюнктурата, но пък привилегиите се предават по наследство и в рамките на семейството. А това се нарича олигархия или псевдоаристокрация, но със сигурност няма нищо общо с демокрацията.

Забелязвам също, че е започнало голямото лъскане на имиджа. Всеки, който се е запътил към политиката или бизнеса (абе, към парите), внезапно се е трансформирал в умен, диалогичен, духовит събеседник, разсъждаващ върху глобални, хуманни теми и ръсещ притчи за доброто.

Нито помен от предишните кисели хейтъри, дето си ги знаем колко струват.


Irini Zikidis

Няма коментари:

Публикуване на коментар