Зима

Зима
Пролет

22 март 2017 г.

Ханами - любуване на разцъфналите вишни (галерия)

Ханами  е едно от най-популярните събития през пролетния сезон  в Япония
 
През периода Хейан (794-1185) сред представителите на аристокрацията става особено популярно празнуването на пролетното цъфтене на дръвчетата.  

В годините на периода, известен като Адзучи Момояма, честването на цъфтежа на вишните става  популярно сред всички слоеве на обществото. Ханами, което буквално преведено ще рече наблюдение на цъфналите дървета, е традиционен японски обичай на съзерцание на красотата на цъфналите вишни - сакура.

От късния март до първите дни на май, вишните започват да цъфтят из цяла Япония. Прогнозата за цъфтежа на вишневите дръвчета винаги се обявява предварително от метеоролозите и се следи внимателно от всички последователи на пролетния празник, тъй като цъфтежът  обикновено трае седмица-две. 


Днес Ханами  е едно от най-популярните събития през пролетния сезон  в Япония. Множество хора - семейства, приятели и групи си правят пикник  под цъфналите вишни. Танци и караоке допълват тържеството, създадено от красивата гледка на разцъфналите сакура. Ханами продължава и през нощта, когато се нарича yozakura (нощна сaкура). На много места като парк Ueno биват окачвани хартиени фенери за yozakura.

Названието Ханами  се използва за пръв път в романа "Приказка за Генджи". Обичаят има няколковековна история. Смята се, че за пръв път започва да се чества през периода Нара, когато Япония е силно повлияна от Китай, който по това време е управляван от императорите от династията Тан. Обичаят на съзерцаване на цъфналите вишневи дръвчета идва от Китайския императорски двор, макар че тогава хората отдавали почест на цъфналите японски кайсии. 


В началото на периода Хейан вишневите дръвчета започват по-силно да привличат вниманието на хората. От тогава насетне в танка и хайку  под "цъфнал" вече се разбира  цъфтежа на сакура.  По това време тържествата били част от ритуал на плодородието, като по това до колко са отрупани с цвят вишните, се съдело  колко богата ще е оризовата реколта. 

Цъфтежът на вишневите дръвчета вдъхновявал много поети, бивайки символ на преходността на човешкия живот.


 Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар