Зима

Зима
Пролет

2 март 2017 г.

ЕП отне имунитета на Марин льо Пен

Европейският парламент се намеси по безпрецедентен начин в предизборната надпревара във Франция.

Депутатите гласуваха отнемането на имунитета на лидера на крайнодясната френска партия „Национален фронт“ Марин льо Пен.

Тя е обвинена в „разпространение на сцени с насилие“ заради това, че е споделила в „Туитър” снимка на бойци от „Ислямска държава“, които екзекутират заложници.

„Решението бе взето с голямо мнозинство“, заяви изпълняващият длъжността председател на парламента Димитрос Пападимулос.

Вчера сходна позиция зае и Комисията по правните въпроси на Европарламента.

Това решение се отнасял само туитовете, а не за отделното разследване на обвиненията, че Льо Пен е злоупотребила с публични средства при наемане на парламентарен помощник, посочват пред AFP от Европарламента.

Делото за свалянето на имунитета на Льо Пен е за пост отпреди повече от година.

Въпреки това историята се върна в полезрението на обществеността покрай кандидатурата ѝ за президент на Франция. Според социологически проучвания тя ще спечели надпреварата на първи тур, но вероятно ще загуби на втори.

Льо Пен публикува снимката през декември 2015 г., след като френският журналист Жан-Жак Бурден написа статия, в която прави паралел между нейната партия и терористичната групировка.

След последвали критики в медиите тя изтри туитовете, но въпреки това разследването срещу нея за терористична пропаганда продължи.

По такива обвинения френската полиция разследва и Жилбер Колар, депутат от „Националния фронт”, който публикува въпросните снимки в същия ден.

Френският парламент обаче отказа да разгледа искането за свалянето на имунитета му, като реши, че то не е „достатъчно конкретно”.

След свалянето на европейския ѝ имунитет я заплашва максимална присъда от три години затвор или глоба от 75 000 евро.

Марин Льо Пен набира популярност във Франция с антиевропейските си изказвания. Тя обеща излизане на страната от еврозоната, ако спечели изборите за президент и референдум за членството в Европейския съюз. 


След „Брекзит”, евентуален „Фрекзит” до голяма степен би обезсмислил съществуването на единния пазар и ЕС, и може да предизвика верижна реакция с напускане на държави като Холандия и Италия, където антиевропейските нагласи също се засилват.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар