Зима

Зима
Пролет

6 март 2017 г.

Румен Радев: Решението на МОСВ за парк "Пирин" е прибързано

"Трябва да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес."
 
Президентът Румен Радев смята, че решението на МОСВ да не се прави екооценка на проекта за актуализация на плана за управление на НП "Пирин" е прибързано.

"Това е обществено значим въпрос", заяви държавният глава в профила си във Facebook.

Радев посочва, че е разговарял с екоминистъра Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Природозащитници поискаха планът за управление на парка да бъде преработен, защото според тях позволява разрешение за застрояване.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков, в което обърна внимание на нередностите по проектите за планове за управление на парковете Национален парк "Пирин" и "Витоша".

Премиерът Герджиков коментира вчера пред БНР, че става дума за проект, който подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, където са поканени "всички заинтересовани лица".

Герджиков, който уточни, че е скиор, се застъпи за развитието на ски съоръженията в планините. "Нима Алпите са със съсипана природа, като имат толкова много ски съоръжения", попита той.

По думите му всеки може да си каже мнението, преди планът за Пирин окончателно да влезе в Министерския съвет за одобрение.

Екоминистерството твърди, чe решението, според което не е необходимо да се извършва екологична оценка на новия план за управление, е законно.

Еколози ще обжалват това решение и тази вечер организират протест пред Министерството на околната среда и водите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар