Зима

Зима
Пролет

4 март 2017 г.

В Испания наистина има съдийски отбор и това е Барса!

Каталунците са шампиони с разлика по отношение на дузпите за последните 5 години

Защитникът на Барселона Жерард Пике разпали войната с вечния враг Реал Мадрид, определяйки "Белия балет" за "съдийски отбор" след късния обрат на столичани от 0:2 до 3:2 срещу домакина Виляреал миналата седмица, постигнат със спорна дузпа.

Статистиката за последните пет сезона обаче показва, че Барса е получил повече дузпи от Реал, срещу който пък са отсъдени доста повече наказателни удари. А "блаугранас" са безспорният №1 в Испания по отношение на баланса между получени дузпи и отсъдени в ущърб на тима.

Пике публикува на профила си в социалната мрежа Туитър изрезки от мадридски медии, които отчитат съдийските рамена в полза на Реал. Сред тях е дори близкият до "кралете" вестник "Марка".

Според изчисления на каталунския вестник "Спорт" пък Реал щеше да изостава драстично от вечния враг, ако не бяха съдийските грешки в мачовете на двата колоса.

През последните 5 сезона картинката е различна, поне що се отнася до отсъдените дузпи. Според статистика на Opta, от началото на сезон 2012/13 досега Барса е получил 47 дузпи в първенството, срещу 44 в полза на втория в тази класация Реал Мадрид. Следват Севиля с 38, Атлетико Мадрид с 32, Гранада с 28 и Валенсия с 26.

В същото време срещу Барса со отсъдени едва 13 дузпи, докато срещу Реал са маркирани 22 нарушения в наказателното им поле за първенство в този период от време. Това означава +34 дузпи за Барса и само +22 за "белите". Срещу Атлетико пък са отсъдени едва 11 дузпи. Най-големи врагове на съдиите са Валенсия (35 дузпи срещу тях), както Севиля и Селта (по 29 дузпи срещу тях). Изчисленията показват, че само срещу Атлетико съдиите са свирили по-малко дузпи, отколкото срещу Барселона.

В подкрепа на Барса в тази класация е стилът на игра на отбора. Каталунците владеят топката в по-голяма част от времето и играта се води предимно в половината на техните съперници. Атлетико пък разполага с най-здравата защита и логично допуска по-малко грешки в пеналта си.



Goal.com, превод на Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар