Зима

Зима
Пролет

18 март 2017 г.

Румен Радев: Намесата на Турция в изборите у нас е факт и е абсолютно недопустима

"Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост."

"Намесата в изборите у нас от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима."

Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ президентът Румен Радев.

"България е суверенна държава, член на ЕС, и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", заяви държавният глава.

Запитан дали всичко в България в момента зависи от него, държавният глава отговори, че президентът има строго ограничени правомощия по Конституция, но в период на служебно правителство естествено отговорността пада върху него. По думите на Радев само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президента, бягайки от своята собствена отговорност.

Всички министри от служебния кабинет са мои назначения, каза президентът и уточни: "В техния избор съм се ръководил от високи критерии - за професионализъм, почтеност, независимост. Много от тях имат научни степени. Единици от тях имат партийно минало. При техния избор аз съм се допитвал до приятели, до колеги, до моя екип. С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел - този кабинет да бъде независим партийно."

Румен Радев посочи, че обществената подкрепа и общественото доверие доказват, че правителството се справя добре. По думите му са били пресечени редица схеми, ощетяващи държавата; показани са редица обществени поръчки с порочни практики. Като пример президентът посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 млн. лева от просрочени вземания, от концесионни такси. 


"Наваксахме и подготовката за председателството на ЕС", допълни държавният глава. Според него за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

Във връзка с уволненията от служебния кабинет Радев каза, че никой не е абониран за властта, и допълни: "Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали в прокуратурата и е нормално в такава ситуация да има сменени хора. Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие от служители на МВР, и то областни директори, по политически причини."

На въпрос за санкциите на ЕС срещу Русия Румен Радев каза, че те повече вредят, като разединяват Европа в момент, в който тя трябва да бъде обединена. "Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Запитан кой български проблем може да реши президентът, Румен Радев отговори: "Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия."



Няма коментари:

Публикуване на коментар