Зима

Зима
Пролет

21 март 2017 г.

Министър Алексиев иска спиране на концесията на летище "София"

"Концесията на летище София не защитава обществения интерес."
 
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев иска спиране на концесията на летище "София".

"Концесията на летище София не защитава обществения интерес - ще доведе до отлив на пътници, както и до поскъпване на летищните такси."


Това стана ясно от брифинга на транспортния министър.

Подготвителните действия не са извършени по адекватния начин, по мнението му. За пример той даде концесията на летище Белград. Там кандидатите са 27, при нас са 5. В нашата концесия е заложено увеличение на летищните такси годишно с 20-25 милиона лева.

Алексиев не е доволен, че се натоварва летищният транспорт, за да се спаси БДЖ. Според него това не е нормална практика.

Министърът се притеснява, че концесионерът ще генерира свръх печалба. Той не отрича по принцип концесията. Тя обаче трябва така да е структурирана, че да защитава държавния интерес.

"Няма яснота по отношение на инвестициите, какво искаме да се случва с летище София", каза Христо Алексиев, цитиран от Cross.bg. Сериозно са подценени критерии като инвестиции и развитие на летището. Занижен бил и критерият за сигурност, стана ясно още от думите на транспортния министър.

"Настоящата концесионна процедура трябва да бъде спряна", категоричен е той. Служебният министър ще предложи това на Министерски съвет. 


Алексиев иска международна консултантска компания да помогне за концесията.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар