Зима

Зима
Пролет

9 март 2017 г.

Божидар Димитров отказа дебат в Скопие, предаването щяло да бъде на запис

"Ще се опитам да уредя в моето предаване същата дискусия, като поканя колегите от Белград и Скопие изцяло на мои разноски."

Шефът на НИМ Божидар Димитров отказа дебат на скандалния македонски журналист Миленко Неделковски. 

Македонецът се прочу с това, че през септември миналата година счупи с чук плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война.

Неделковски отправи покана към Димитров за дискусия в негово тв предаване с участници от Сърбия и Македония. Шефът на НИМ прие, но само при условие, че предаването ще се излъчва пряко.

"През 2010 г. патих от един македонски лайномет от друга скопска телевизия, съгласявайки се да дам интервю на запис", припомни днес Божидар Димитров в свое писмо до медиите.


В него той напомня и че Миленко Неделковски се е съгласил и дори "героично" заявил, че ще поеме глобите, които щели да му наложат, затова че ще се говори на чуждестранни езици. Това било забранено от македонското законодателство.

"Съгласих се и с всички участници, които предложи Миленко – проф. д-р Миле Биелаец, директор на Института по военна история в Белград и негов сътрудник, проф.д-р Александър Стойчев, директор на Военния музей на Македония и дори със Стефан Влахов-Мицов – едно българче от Габрово, избрало професията „македонец”, обясни още днес Димитров.

Дебатът е бил насрочен за 10 март, в 22 часа в Скопие.

Тази сутрин обаче Божидар Димитров получил съобщение от Неделковски, в което той заявявал, че предаването ще бъде на запис.

"Първоначално се съгласих и на това, но получих много обаждания от приятели от Македония, които ме съветваха да не отивам. Те ме предупредиха, че освен голямата възможност предаването да бъде манипулирано, мога да бъда провокиран и с действия от "патриотично” настроени македонски младежи", пише шефът на НИМ.

Затова той решил да се откаже от участие в предаването.

"Извинявам се на всички зрители в Македония, които са очаквали да ме видят, както и на колегите от Белград и Скопие. Ще се опитам да уредя в моето предаване същата дискусия, като ги поканя изцяло на мои разноски", обясни Божидар Димитров.

След скандала с разрушената плоча на българските войници обаче България обяви Миленко Неделковски за "персона нон грата" и го включи в списъка с чужденците, които не са желани в България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар