Пролет

Пролет

14 март 2017 г.

Skoda задмина по печалба Audi

Групата Volkswagen отчете най-добрата си година напук на Дизелгейт

Напук на Дизелгейт, Volkswagen Group отчете рекорден оборот и рекордна печалба за 2016 година. 


Силните резултати се дължат най-вече на две от общо 12-те марки в концерна - Porsche и Skoda.

Skoda очаква още по-силен резултат през 2017 покрай навлизането на пазара на Kodiaq и очакваното ново поколение на Yeti

Оборотът на групата през 2016 е бил 217 милиарда евро, а нормата на печалба е 6.7%. Германците са пласирали 10.3 милиона автомобила, което им позволи да изпреварят Toyota като най-голям производител в света.

Прогнозата за 2017 година е рекордът да бъде подобрен с още около 4%, съобщи главният изпълнителен директор Матиас Мюлер.

Най-забележително през миналата година е било представянето на Skoda. Произвежданата в Чехия марка има 31% ръст в оперативната печалба, а маржът й достига 8.7% - с половин процент по-висок от този на Audi.

При Porsche оперативната печалба е скочила с почти 14 на сто, до общо 3.9 милиарда евро. Маржът тук очаквано е най-висок - 17.4%.

Другата добра новина за концерна е излизането на Seat на печалба за пръв път от над десетилетие. Испанската марка отчита 153 млн. евро печалба при 10 милиона загуба година по-рано, като промяната е преди всичко благодарение на новия кросоувър Ateca.

Лек спад има само при основната марка Volkswagen, на която се пада около половината от оборота, но съвсем скромна част от печалбата на групата. Маржът на VW се е свил от 2 до 1.8%.

 Главният изпълнителен директор на групата Матиас Мюлер прогнозира 4% ръст в оборота през 2017 и норма на печалба между 6 и 7 %


 Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар