Лято

Лято

26 април 2017 г.

АПИ изплатила незаконно 51 милиона лева за АМ "Марица"

Предстои прокуратурата да предприеме действия по привличане като обвиняеми на виновните лица
 
"Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ „Марица", прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година. На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство."

Това обясни пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод извършените проверки от прокуратурата и ДАНС в Агенция „Пътна инфраструктура" вчера.

Тя уточни, че се разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1.

По думите й след проведеното 5-месечно разследване прокуратурата е достигнала до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева - абсолютно в нарушение на закона.

„Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово", добави Арнаудова и добави, че отсечката е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител - италианска компания, но това не се е случило.

„Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство - имало е преовлажняване на почвата, Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма - "Пътища - Пловдив. Лазар Лазаров напусна АПИ малко преди да започне нашето разследване", уточни тя.

Вместо да възложи стабилизиране на почвата на същия изпълнител, Агенция "Пътна инфраструктура" сключва договор на стойност 51 млн. лева за стабилизиране на почвата с друго търговско дружество.

„Установили сме категорично, дори с гласни и писмени доказателства, че шефът на АПИ е поканил на среща и са пристигнали представители на „Пътища Пловдив". Те са казали, че поръчката ще им струва 50 млн. лв. Шефът е възложил да изготвят нужната документация така, че да спечелят поръчката. И те са я спечелили", поясни Арнаудова.

Според разследването на прокуратурата в рамките на 2 месеца са извършени някакви дейности по стабилизиране на почвата.

"Това не е изграждане на съоръжението на самия път, това е една допълнителна подготвителна дейност.

Два месеца са извършвани тези дейности и са платени точно 51 млн. лева. Цялата поръчка е проведена, без да е изготвена количествено-стойностна сметка.

Прокуратурата е установила още, че изпълнителят - италианската компания - не е извършила каквито и да е действия. Чрез ангажиране на работна ръка и чрез прехвърляне на вземания реално действията са извършени от "Пътища Пловдив" АД и от "Агромах".

Имало е дружество, което контролира изпълнението на дейностите и от страна на АПИ, и от страна на "Пътища Пловдив" АД. Това дава основание на прокуратурата да смята, че става въпрос за умишлени действия от страна на длъжностни лица на АПИ", коментира Арнаудова.

Договорът с "Пътища Пловдив" АД е сключен на 30 юни 2015 година и на 31 август 2015 година е изплатена последната сума - общо 51 млн. лева".

Сега предстои да бъдат предприети действия по привличане като обвиняеми на виновните лица.

Пред бТВ Арнаудова коментира и другата акция на прокуратурата от последните дни, а именно тази в Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Наложи се да съобщим началото на разследването срещу КЕВР, защото беше от обществено очакване след изказването на Сашо Дончев".

Тя добави, че разследването не е продиктувано от разговора между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

„На 17 януари 2017 г. сигнал постъпи в Специализираното звено „Антикорупция". По силата на закона имаме само 3 месеца възможност да извършваме проверка, след това прокурорът е длъжен да вземе решение започва ли разследване", поясни Арнаудова.

Арнаудова допълни, че въпросният сигнал е дал информация за процеси, стартирали в КЕВР още през 2011 г.

„Не изказването на Сашо Дончев прави плана в прокуратурата", категорична бе тя.

По думите й Дончев е бил уведомен за проверката на прокуратурата и отлично е знаел за техните действия.

Румяна Арнаудова

Няма коментари:

Публикуване на коментар