Зима

Зима
Пролет

11 април 2017 г.

Опатия – имперският град на Хърватия (галерия)

Сградите, градините, улиците – всичко в Опатия напомня на славните времена, когато благородниците на Австро-Унгарската империя са идвали тук, за да си почиват.
 
Сякаш по улиците всеки момент ще премине някой херцог с каляска, отиващ на среща със своята любима.

Опатия се простира на морския бряг, само на 15 км от друго бижу на Хърватия – Риека. Тя е разположена на тънка ивица суша между морето и връх Учка.

Градът е едновременно модерен и запазил атмосферата на миналото си. Особено популярен е фестивалът, посветен на имперския блясък на Опатия, който се провежда всяка година в средата на месец юли.

Тогава по улиците на града наистина има дами с огромни рокли, реплики на някогашните принцове, императори и барони, които са обичали да прекарват време в пищните си вили тук.

Днес тези вили са превърнати в изискани хотели с акцент върху спа и уелнес.

Друго събитие, което преобразява града, е карнавалът, който се провежда в началото на годината (датата се променя в зависимост от Великден) – тогава улиците на града се изпълват със забавляващи се хора, маскирани герои, музиканти и актьори.

Опатия е много зелен град – градините са сенчести и добре поддържани. Посетете една от най-впечатляващите старинни сгради – реставрираната Вила Ангиолина, в която се помещава малка музейна сбирка.

Разходете се и по 12-километровата алея на Лунгомаре, която се вие по крайбрежието от Волоско до Ловран. Ако сте любители на природата, можете да се отправите на планинска разходка в Природен парк Учка.

Край Опатия има подходящи за гмуркане локации, можете да наемете лодка или яхта за спокойно плаване в морето.

Имайте предвид, че плажът на Опатия е бетон и скали. Ако излезете извън пределите на града, има по-добри места за плажуване, макар и отново скалисти.

Почитателите на добрата храна не пропускат рибарското селце Волоско, прочуто с многобройните си ресторанти с отлична кухня.


Няма коментари:

Публикуване на коментар