Зима

Зима
Пролет

11 април 2017 г.

Нинова отказа на Борисов да стане шеф на НС

К. Нинова: Ние имаме принципни различия, не водихме тази борба заради постове, а заради принципи и ще продължим битката докрая
 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненада основния си опонент, лидера на БСП Корнелия Нинова, с атрактивно предложение да стане председател на Народното събрание. Червената шефка обаче отказа.

Изненадващата номинация на лидерката на БСП, която е решила да играе твърда опозиция, е дошла по време на среща между двамата в парламента. Разговорите бяха поискани от ГЕРБ, за да обсъдят приоритетите, по които могат да си сътрудничат.

"Ние имаме принципни различия, не водихме тази борба заради постове, а заради принципи и ще продължим битката докрая. Един пост не означава нищо", отсече Нинова, цитирана от Dnes.bg.

Бойко Борисов беше категоричен, че по време на разговора си с червените не е ставало дума за коалиция и партньорство във властта между ГЕРБ и БСП.

Той обаче е убеден, че ще получи подкрепата на опозицията, когато става въпрос за националните интереси на страната.

"По темата за сигурността, за провеждане на европейското председателство, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента. А също и в новите закони, и при промяна на старите, да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите години", каза Бойко Борисов.

Нинова пък беше категорична, че за коалиция с ГЕРБ и дума не може да става, защото има принципни разногласия в програмите на първата и втората политически сили.

"Заявихме се като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и за нея гласуваха 1 млн. Българи. Ние не можем да ги предадем", обясни Нинова.

Тя заяви, че екипът на социалистите вече е подготвил десет закона, които ще внесе за обсъждане от парламента още в първите дни от работата му. Част от тях се отнасят до доходите, други до образованието.

Според Нинова е задължително да се намерят компенсации за хората заради скока на цените на природния газ, парното и водата. Тя настоя, че БСП ще иска скок на всички доходи като уточни, че специално майчинството трябва да се обвърже с минималната работна заплата през втората година.

Левицата иска още промяна на закона за образованието, така че да се повиши качеството. Социалистите са поставили по време на срещата с Борисов и въпроси в областта на националните интереси по време на председателството ни на Европейския съюз.

Според Нинова в това отношение двете партии могат да си сътрудничат. Иначе от изявленията на червената лидерка стана ясно, че БСП и ГЕРБ ще работят заедно за изготвяне на правилника за работа на парламента както и за избирането на ръководствата на парламентарните комисии.



Няма коментари:

Публикуване на коментар